Årets begivenheter innen vitenskap

ER DET IKKE HULL I FOSSILREKK­EN?

-

Manglende ledd i fossilrekk­en må motbevise evolusjone­n.

Det hadde vært kjekt om vi kunne se ryddige, historiske linjer som følger utviklinge­n av moderne arter trinn for trinn, men fossiler er svært sjeldne. Vi har fossiler fra ni prosent av alle pattedyrar­tene som for øyeblikket er utrydnings­truet. En gang i framtiden vil vi se oss tilbake, og det vil være som om resten av dyrene aldri har eksistert i det hele tatt.

Det er faktisk ikke ofte fossiler dannes. Selv for de dyrene som har riktig kroppstype, er fossildann­else avhengig av hvordan og hvor de dør. I jungelen vil dyr eller andre organismer raskt fortære den døde, eller den råtner og blir til jord. Dermed er alle spor borte. Vi ser at det ikke til å unngå at vi får hull i fossilrekk­en.

Man finner likevel nye fossiler hele tiden, og mange «overgangsa­rter» er identifise­rt. Disse støtter opp om evolusjons­teorien. Ta for eksempel hesten. Dagens hester har én tå, men de utviklet seg fra forfedre som var på størrelse med en hund, og som hadde mange tær på hver fot. Fossilrekk­en viser mange mellomtrin­n som viser hvordan tærne har forsvunnet og vokst sammen til de hovene vi ser i dag.

 ??  ?? Urfuglene viser forbindels­enbindelse­n mellom dinosadino­saurer og fugler, med nøkkelegen­skapereleg­enskaper fra bebegge.
Urfuglene viser forbindels­enbindelse­n mellom dinosadino­saurer og fugler, med nøkkelegen­skapereleg­enskaper fra bebegge.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway