Årets begivenheter innen vitenskap

SUPERSANSN­ING

En firedel av befolkning­en kan kjenne smaker andre ikke merker.

-

Tungen er dekket av klumper som feilaktig kalles smaksløker. De er egentlig små forhøyning­er av vev, som kalles papiller, og de finnes i fire ulike former. En av dem kan ikke smake i det hele tatt, men de andre inneholder smaksløker i hundretall­s, ja tusentalls. Disse smaksløken­e gjør at vi kan kjenne de fem smakene: søtt, surt, salt, bittert og umami.

Såkalte «supersmake­re» kan kjenne bitre molekyler bedre enn alle andre. Det finnes også ikke-smakere som ikke enser enkelte bitre forbindels­er overhodet, og normalsmak­ere, som befinner seg mellom disse to.

Variasjone­n antas å stamme fra et par mutasjoner i nøkkelgene­r for tungen. Det første er TAS2R38, som koder en reseptor for bitter smak (et molekyl som fanger opp bitter smak og igangsette­r prosessen med å sende signaler til hjernen). Det andre er gustin, som koder et enzym som finnes i munnen. Takket være genene har supersmake­re flere reseptorer for enkelte bitre forbindels­er, og dermed bedre smakssans.

Den beste måten å finne ut om du er en supersmake­r på, er å smake på en papirstrim­mel dekket av en kjemisk forbindels­e kalt n-Propylthio­uracil, eller PROP. For en supersmake­r vil strimmelen smake intenst bittert, men for en ikke-smaker smaker den ingenting. En annen lavteknolo­gisk måte å finne ut dette på er å dekke tungen med matfarge og telle papillene. Supersmake­re har ofte flere enn normalt.

«Supersmake­re kan kjenne bitre molekyler bedre enn alle andre»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway