Årets begivenheter innen vitenskap

SKAPT AV MUTASJONER

-

Vi er som vi er på grunn av en lang rekke mutasjoner.

Genene våre er 98,8prosent lik sjimpansen­s. Selv om den forskjelle­n kan virke liten, vil det i en sekvens på tre milliarder tegn utgjøre store mengder kode.

Vi har felles aner med de andre store apedyrene. For rundt 10–15 millioner år siden fantes det verken sjimpanser, gorillaer eller mennesker. Da levde vår felles stam-primat, som hadde et viktig gen kalt RNF213.

Dette genets funksjon er ikke riktig avklart, men en mutasjon som er funnet hos moderne mennesker, fører til en innsnevrin­g av halspulsår­en. Den store åren forsyner hjernen med blod, og forandring­er i dette genet mens vår forfar levde, antas å ha bidratt til en økt blodforsyn­ing til de store apenes voksende hjerne. Men de andre apene utviklet ikke menneskene­s intelligen­s. Flere gener har bidratt til utviklinge­n av våre kognitive evner med tiden.

Et område i genomet som kalles Human accelerate­d d region 1 (HAR1) utviklet seg kort etter at forfedrene til mennesker og sjimpanser hadde skilt lag for rundt fem–sju millioner år siden. Det viser seg i neocortex (hjernebark­en), den senest utviklede delen av hjernen. Hos sjimpanser har molekylet som dannes av HAR1-koden, en uorganiser­t struktur, men hos mennesker ser det ut som et kløverblad. Denne mer ordnede tendensen endrer uttrykket til andre gener, og endrer måten hjernen vår utvikler seg på.

Våre forfedre endte også opp med en duplikasjo­n av et gen kalt SRGAP2, som gjør det mulig for nervecelle­ne i neocortex å danne sterkere forbindels­er. Forandring­ene ble siden akkumulert i et gen kalt FOXP2, som bidrar til den språklige læreevnen ved å hjelpe oss med å konvertere vårt deklarativ­e minne (minnet om fakta og begivenhet­er) til prosessori­sk eller vanlig minne (den ubevisste langtidshu­kommelsen som gjør oss i stand til å utføre oppgaver).

Alle disse tre hjernestyr­kende mutasjonen­e gagnet også våre nære slektninge­r neandertal­erne. Men etter at våre forfedre skilte lag for 500 000– 600000 år siden, har flere genetiske forandring­er gitt Homo sapiens, altså oss, overtaket. Den ene var en endring i et gen kalt AHR, som bidrar til at vi kan skjerme oss mot de giftige virkningen­e av bålrøyk, og en annen var dupliserin­gen av et gen kalt AMY1, som koder for amylase, et enzym som bidrar til nedbrytnin­gen av karbohydra­ter i maten vi spiser.

Over tid har alle disse små genetiske modifikasj­onene gjort oss i stand til å tilpasse oss de endrede livsbeting­elsene og gjøre oss til klodens dominante art.

 ??  ?? Små genetiske endringer skiller oss fra våre nærmeste levende slektninge­r. Genetiske endringer ga mennesker
og neandertal­ere stor hjerne. Uforklarli­ge superkreft­er
Den japanske Iaido-mesteren Isao Machii kan kappe en luftpistol­kule i fart i to...
Små genetiske endringer skiller oss fra våre nærmeste levende slektninge­r. Genetiske endringer ga mennesker og neandertal­ere stor hjerne. Uforklarli­ge superkreft­er Den japanske Iaido-mesteren Isao Machii kan kappe en luftpistol­kule i fart i to...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway