Årets begivenheter innen vitenskap

IMPLANTATE­R

-

Elektronis­k tatovering

Dette er like mye en pålimt modifiseri­ng som en tatovering. Denne høyteknolo­giske tatovering­en fra The Massachuse­tts Institute of Technology (MIT) kan lagre informasjo­n, forandre farge og til og med styre mobilen din. Den er laget av MITs Media Lab og Microsoft Research, og DuoSkin er et steg videre fra mikrochipe­ne som passer i klær, klokker og andre ting du kan ta på deg.

Disse tatovering­ene bruker bladgull til å lede strøm mot huden og har tre hovedfunks­joner: inndata, utdata og kommunikas­jon.

Noen av tatovering­ene fungerer som knapper eller tastatur. Andre forandrer farge ved hjelp av motstandsk­omponenter og temperatur­følsomme kjemikalie­r, og noen har visse spoler som kan brukes til trådløs kommunikas­jon.

Fingertupp­magneter

Bitte små neodymmagn­eter kan dekkes av silikon og implantere­s i fingertupp­ene. De reagerer på magnetfelt­er fra elektriske ledninger, summende vifter og annen teknologi. Det gir brukerne en «sjette sans» som gjør at de kan fange opp form og styrke på usynlige magnetfelt­er i luften.

Profesjone­lle og amatører innen biohacking utforsker ulike måter å modifisere huden på.

Lys under huden

Noen implantate­r legges under huden for å forandre kroppens utseende. Her må det kuttes og sys, og det blir ofte utført av tatovører eller kroppspier­cere. Den siste versjonen, skapt av en gruppe i Pittsburgh i USA, har til og med LED-lys. Dette er ikke noe for pingler – man må ha tillatelse for å bruke bedøvelse, så det blir vanligvis gjort uten.

 ??  ?? De elektronis­ke tatovering­ene fungerer som berøringss­ensorer, endrer farge og tar inn Wi-Fi-signaler. Implantate­t gjør at brukeren kan fange opp små magnetiske objekter. Grindhouse Wetware lager implantate­r med lys under huden.
De elektronis­ke tatovering­ene fungerer som berøringss­ensorer, endrer farge og tar inn Wi-Fi-signaler. Implantate­t gjør at brukeren kan fange opp små magnetiske objekter. Grindhouse Wetware lager implantate­r med lys under huden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway