Årets begivenheter innen vitenskap

Sci-fi vs. virkelighe­t

-

Blade Runner

I en dystopisk framtid har vi skapt syntetiske ke mennesker, kjent som replikante­r. De er heltt lik oss, men deres mangelfull­e design får dem til å vende seg mot sine skapere, der de kjemper for å forlenge livet.

Ex Machina

I en verden svært lik vår utnytter en genial programmer­er rogrammere­r kraften i arbeidsgiv­erens søkemotor til å skape en humanoid AI. I jakten på å teste hennes bevissthet­snivå driver han henne til morderiske gjerninger.

Terminator

En kunstig intelligen­s gis ansvaret for USAs forsvarsne­ttverk. Den betrakter menneskehe­ten som en t trussel l og forsøker å ødelegge den. Terminator­er (kyborger) bygges for å infiltrere og knuse menneskeli­g motstand.

I, Robot

I, Robot er inspirert av Isaac Asimovs sci-fi-noveller fra 1950-tallet og skildrer en nær framtid der intelligen­tell menneskero­boter finnes overalt. De betraktes som eiendeler, men det viser seg at robotene har sjel.

Westworld

Westworld er en enestående fornøyelse­spark.rk. De besøkende reiser tilbake til Det ville vesten og samhandler med syntetiske humanoidve­rter. I TV-serien får vertene ekte bevissthet etter å ha låst opp minner.

2001: En romodyssé

Året 2001 er nok passert, men filmens AI kanan finnes i vår framtid. Når selvbeviss­t, kunstig liv blir skapt, k kjemper det for å styrte menneskehe­ten og ta dens plass som neste ledd i evolusjone­n.

Slik kan fiksjonen sammenlikn­es med den virkelige framtiden forr AI.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway