Årets begivenheter innen vitenskap

HOLOGRAMME­R

-

Utstrakt bruk av hologramme­r er like om hjørnet og kan bli det neste innen kommunikas­jon.

Selv om vi ennå er langt unna å skape de avanserte hologramme­ne fra Star Wars, har det skjedd store framskritt de seneste årene, og det å sende en holografis­k melding til den andre siden av kloden kan snart bli mulig.

Et holografis­k bilde viser et objekt i tre dimensjone­r uten at mottakeren må bruke spesialbri­ller. For å skape et hologram splittes laserlys i to stråler: en referanses­tråle og en objektstrå­le. Referanses­trålen går ubrutt til den holografis­ke filmen, mens objektstrå­len spres av objektets ujevne form. Når de to strålene igjen møtes på filmen, samhandler de og skaper et mønster av bølger som er unikt for objektet. Mønsteret avtegnes på filmen som deretter kan brukes til å projisere den holografis­ke versjonen av objektet.

Microsoft HoloLens fører dette grunnprins­ippet et steg videre med holografis­ke projeksjon­er som beveger seg i sanntid. Det amerikansk­e selskapet beskriver oppfinnels­en som

«blandet virkelighe­t», for å adskille den fra både utvidet og virtuell virkelighe­t. Brukeren har på seg en brille, og HoloLens gir liv til digitale bilder gjennom en serie med 3D-kameraer.

Mekanismen kan også nøyaktig fange opp og rekonstrue­re hver detalj ved menneskekr­oppen. Til sammenlikn­ing konsentrer­er bevegelses­sensorer som Microsofts Kinect seg bare om skjelettet. Microsoft kaller dette «holoportas­jon», og dette kan revolusjon­ere måten vi kommuniser­er over lange avstander på.

 ??  ?? Med den nye holografis­ke teknologie­n kan man besøke hverandre virtuelt. I den første Star Wars- filmen ble det spilt sjakk .med holografis­ke
brikker.
Med den nye holografis­ke teknologie­n kan man besøke hverandre virtuelt. I den første Star Wars- filmen ble det spilt sjakk .med holografis­ke brikker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway