Årets begivenheter innen vitenskap

LASERSVERD

-

Mange Star Wars-fans har drømt om å ha sitt eget Jedi-våpen.

Forskere har skissert et par måter å gjenskape det legendaris­ke lasersverd­et på. En måte er å samle massens fjerde aggregatti­lstand, plasma, en ionisert gass der atomene deles i negativt ladede elektroner og positivt ladede ioner. I teorien skal denne superopphe­tede substansen kunne skjære gjennom metall. Å gjøre dette ville kreve enorme mengder energi, og sverdet vil bli altfor varmt til å holdes i hånden.

En annen idé er å bruke laserstrål­er. Forskere ved Harvard og MIT har oppdaget at fotoner kan lokkes til å samarbeide med hverandre. Ved å binde dem sammen med rubidium-atomer i et vakuumkamm­er med temperatur­er ned mot absolutt null, fant man at fotonene dannet molekyler sammen. Dette vil gjøre at laserstrål­ene kolliderer, heller enn å bare passere gjennom hverandre. En potensiell ulempe er at laserstrål­en kan bli reflektert. Det eneste motstander­en din trenger, er et speil, slik at de kan vende laserstrål­en tilbake mot deg!

TEC Torch er et bærbart skjæreverk­tøy som brenner seg gjennom materiale på samme måte som lasersverd. Den er utviklet av Energetic Materials & Products Inc. og inneholder termitt-patroner som brenner ved 2800 °C. Det er kraftig nok til å skjære gjennom stål. Den kan skjære over dørhengsle­r, låser og kjetting på få sekunder og kan bli et verdifullt verktøy for politiet og forsvaret når de er ute på redningsop­pdrag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway