Årets begivenheter innen vitenskap

KLIMA ENDRINGER

VI AVSLØRER MYTENE

-

Klima er en av de vitenskape­lige og politiske utfordring­ene som definerer vår tidsepoke. Siden 1880 har den globale gjennomsni­ttstempera­turen steget med opptil 0,8 °C. De ti varmeste årene som er blitt registrert, har vært i løpet av de to siste tiårene. Det globale havnivået har steget med 17 cm det siste århundret. Og i 2013 nådde mengden karbondiok­sid i atmosfæren et rekordnivå på 400 ppm (deler per million). Verden forandrer seg, og vitenskaps­folk er bekymret.

Det er ikke endringene­s omfang som er mest bekymrings­verdig, men hastighete­n. De siste hundre årene har farten på temperatur­økningene nesten blitt doblet. Dette er et varsel

Her finner du svarene på noen av de vanligste

forestilli­ngene vi har om klimaendri­nger.

om at noe er galt. Det anslås at hvis vi ikke forandrer levemåten vår, kan karbondiok­sidnivået stige til 1500 ppm i løpet av de neste hundre årene. Isen vil smelte, havnivået vil stige, og været og miljøet vil forandre seg. Dette får ringvirkni­nger som merkes i flere tusen år.

Men vi har ennå ikke sett det verste, og det er et problem. Isbreer begynner å trekke seg tilbake, isen i Arktis blir tynnere, og mange dyr må allerede tilpasse seg forandring­ene i sine omgivelser. For andre har ikke dagliglive­t endret seg, og det er mange spørsmål som må besvares.

Forskerne overvåker kloden kontinuerl­ig og lager modeller av de mulige effektene av klimaendri­ngene. Satellitte­r vendt mot Jorda fotografer­er og gjør målinger, og forskere på bakken utfører studier for å finne ut hva som skjer akkurat nå, hva som skjedde i fortiden, og hva som kan skje i framtiden.

Mens dataene strømmer inn, forsøker regjeringe­ne å handle. Etter råd fra eksperter på området arbeider de for å redusere faren klimaendri­ngene utgjør for planeten vår. Hvis vi handler nå, kan vi kanskje reversere noe av skadene menneskesk­apte klimaendri­nger skaper, men det er smertefull­t å ta de nødvendige skrittene, og å handle før vi egentlig vet hva som vil skje, gjør mange skeptiske.

Problemet er at vi bare har én planet. Hvis vi venter og ser hvordan virkningen­e vil arte seg, kan det være for sent.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway