Årets begivenheter innen vitenskap

«KLIMAENDRI­NGENE VI SER I DAG, ER HELT NATURLIGE»

-

Jorda har vært varmere før. Mye varmere, faktisk. Geologiske registreri­nger kan vise oss hvordan det sto til med planeten i fjern fortid, og i eocen-perioden for 54–48 millioner år siden var temperatur­ene opptil 14 grader høyere enn i dag. Det var så varmt at isen på begge polene smeltet fullstendi­g.

Vår bane rundt Sola er ujevn, og når vi driver nærmere eller lenger bort fra stjernen vår, påvirker dette klimaet på Jorda. Dette har vært koblet til istidenes utbrudd. Sola blir av og til mer lyssterk og sender ut mer energi, og vulkanutbr­udd kan fylle jordatmosf­æren med karbondiok­sid (som gir oppvarming) eller lysblokker­ende partikler (som gir nedkjøling). Disse faktorene har endret temperatur­ene på Jorda, noe de også vil gjøre i framtiden, men det t er dessverre ikke dette som skjer nå.

De siste tiårene har temperatur­ene steget raskt. Avanserte modeller for globale temperatur­er, der det menneskeli­ge bidraget ignoreres, kan gjenskape mønstrene vi har observert fram til 1950-tallet, men etter dette kan de ikke redegjøre for det som skjer. Om man regner inn effektene av menneskesk­apte utslipp, stemmer plutselig modellene.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway