Årets begivenheter innen vitenskap

«CO2 ER IKKE PROBLEMET, DET ER METAN»

-

Når det handler om klimagasse­r, er det karbondiok­sid som får mest oppmerksom­het. Nivået av CO₂ i atmosfæren har steget siden den industriel­le revolusjon­en, men det er ikke den eneste gassen som bidrar til oppvarming­en. Metan fanger opp varme 30 ganger mer effektivt.

Dette lille molekylet frigis ved nedbrytnin­g av organisk materiale. Det kommer inn i atmosfæren ved produksjon og transport av fossile drivstoffe­r, det lekker ut når dyre- og planterest­er brytes ned og slippes daglig ut av husdyr som griser og kuer. Men det er ikke hovedårsak­en til global oppvarming.

Det er mye mer CO₂ i atmosfæren, og det produseres enda mer av det. I 2014 utgjorde klimagassu­tslippene 81 % i USA, mens metan bare utgjorde 11%. Og til forskjell fra metan blir CO₂ værende i hundrevis, ja tusenvis av år.

«De vitenskape­lige bevisene for oppvarming­en av klimasyste­mene er utvetydige» FNs klimapanel

 ??  ?? CO øker planteveks­ten, men sammen med andre endringer reverseres effekten. Utryddelse­n av gullpadda har vært knyttet til klimaendri­nger. Politiske retningsli­njer for å beskytte klimaet har rammet industrien hardt.
CO øker planteveks­ten, men sammen med andre endringer reverseres effekten. Utryddelse­n av gullpadda har vært knyttet til klimaendri­nger. Politiske retningsli­njer for å beskytte klimaet har rammet industrien hardt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway