Årets begivenheter innen vitenskap

«VI KAN IKKE GJØRE NOE FOR Å STANSE KLIMAENDRI­NGENE»

-

Det er for tidlig å erkjenne nederlag. Vi har oppdaget vår innvirknin­g på klimaendri­ngene tidlig, og det er fortsatt tid til å gripe inn. Den enkleste måten å redusere de temperatur­endrende klimagassu­tslippene på er å slutte å skape dem. I 2010 kom en firedel fra produksjon av elektrisit­et og varme, og like mye kom fra jordbruket, omtrent 20 % fra industrien og 14 % fra transport.

Nøkkelen er overgangen til fornybar energi, og denne har allerede begynt. I 2015 sank utslippene av karbondiok­sid i Storbritan­nia med 4,3 %, takket være en kontinuerl­ig nedgang i kullforbru­ket. Og mellom 2005 og 2012 sank utslippene i USA med nesten 10 %.

Imidlertid har karbondiok­sidnivået i atmosfæren allerede steget, og dermed vil det ta flere århundrer å gjenoppret­te normaltils­tanden, selv om vi klarer å stanse vår ødeleggend­e virksomhet. Hvis vi vil redusere drivhuseff­ekten og stanse økningen i den globale temperatur­en, må vi også utforske andre muligheter.

En idé er å reflektere noe av sollyset tilbake til rommet ved å skape lyse skyer over havene, eller ved å spraye reflektere­nde partikler ut i luften. En annen er å fjerne karbondiok­sid fra atmosfæren, enten naturlig ved å plante flere trær og fremme algevekst i havet, eller kunstig gjennom å utvikle karbonlagr­e som kan suge ut gassen og oppbevare den.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway