Årets begivenheter innen vitenskap

Runde 2: Kommunikas­jon

-

Hunder og katter tilbringer enormt mye av tiden sin sammen med oss. Vi koser med dem, klør dem og lar dem bli en del av vår egen hverdag. Derfor er det ikke overrasken­de at de pelskledde vennene våre har utviklet en måte å kommuniser­e med oss på. Stemmen spiller en viktig rolle. Hunder har et bredt spekter av lyder, blant annet uling, piping, pistring, knurring og bjeffing. Voksne ulver bjeffer ikke (selv om unge ulver gjør det), så bjeffing er en egenskap hundene har utviklet for at vi skal forstå dem bedre. Hunder bruker også blikket for å søke kontakt med oss, de kan til og med følge blikket vårt for å prøve å forstå hva vi ser på. Slik adferd er det kun tamme hunder som viser, ville ulver søker ikke blikk-kontakt med mennesker.

Kattens mjauing er imidlertid enda smartere enn hundens bjeffing. Katten har bodd sammen med mennesker så lenge at den har lært seg å kommuniser­e med underbevis­stheten vår. Når katten mjauer sårt fordi den føler seg ensom, har lyden samme frekvens som babygråt, og vi får derfor et akutt behov for å trøste katten og passe på den. Kroppssprå­k er enda viktigere enn lyder når vi kommuniser­er med dyrene våre. Dyrene viser følelser ved hjelp av kroppssprå­k. En lykkelig katt som vil bli klappet, krummer ryggen mot hånden din og maler. Dersom katten gjør seg mindre og trekker seg unna, vet du at den ikke er interesser­t. Hvis pus legger på ørene, er han anspent eller redd, og freser han i tillegg, er han klar til å slåss. Når katten din ser nysgjerrig på deg og blunker sakte, betyr det at den er avslappet og har det bra.

Hunder bruker også kroppssprå­k for å kommuniser­e. Når Fido holder hodet høyt, spisser ørene og logrer, vet du at han er lykkelig. Hvis han gjemmer seg, legger på ørene og stikker halen mellom beina, vet du at han er redd. En lykkelig, avslappet hund ligger gjerne på ryggen med magen og halsen blottet. Da kan du klappe og klø så mye du orker, antakelig vil han elske det! Men hvis du klør en katt som ligger på den måten, kan det hende den klorer tilbake – mange katter liker ikke å bli klødd på p magen! g

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway