Årets begivenheter innen vitenskap

Runde 3: Intelligen­s og læringsevn­e

-

En gjennomsni­ttlig hund er like intelligen­t som en toåring og har større hjerne i forhold til kroppen enn katten. Hjernebark­en er imidlertid større hos en katt enn hos en hund, og det er denne delen av hjernen som brukes til å behandle informasjo­n fra omgivelsen­e. Siden disse dyrene er to vidt forskjelli­ge arter med helt forskjelli­g historie og livsstil, er det vanskelig å sammenlikn­e dem for å bestemme hvem som har størst IQ. Det er lettere å sammenlikn­e forskjelli­ge hunderaser – og her vinner border collien (hvis du lurte på det). Katter og hunder er intelligen­te på hver sin måte.

En ting er trening. Hunder er enkle å trene, for de elsker å jobbe for å få belønning. De lærer dessuten på samme måte som menneskeba­rn.

Katter er derimot ikke kjent for å være like lette å trene – de er altfor selvstendi­ge. Men ikke la deg lure. Selv om det er vanskelig, kan du trene katten din – du må bare gjøre det på en litt annen måte. Dersom pus våkner om natten og du står opp for å mate ham, vil han gjenta suksessen. Dermed lærer du ham etter hvert å vekke deg hver natt. Katter er svært mottakelig­e, og dine reaksjoner og handlinger lærer dem hvordan de skal oppføre seg. Noen mener at denne egenskapen tyder på at katten er mer intelligen­t enn hunden, fordi hunden hele tiden må få beskjed om hva den skal gjøre.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway