Årets begivenheter innen vitenskap

KRYSTALLGR­OTTEN

-

Denne spektakulæ­re og hemmelige skatten har vokst under Mexico i 500 000 år.

Da gruvearbei­dere i 2000 brøt seg gjennom veggen i en mexicansk sølvgruve 300 meter under bakken, hadde de ingen anelse om hvilket syn de skulle bli møtt av. Gigantiske gjennomsik­tige påler av krystall raget over dem på kryss og tvers fra alle kanter i den trykkende grotten. Grotten, som vanligvis er oversvømt av vann, var pumpet tomt av et gruveselsk­ap og var for første gang gjort tilgjengel­ig for mennesker. Samtidig avdekket man de største naturlige krystallen­e som noen gang er funnet.

Grunnen til at krystallen­e har kunnet vokse seg så store, er de perfekte forholdene inni grotten. Vannet i grotten, som hadde et høyt innhold av mineralet anhydritt, har holdt en jevn temperatur på 58 grader celsius takket være beliggenhe­ten rett over et magmakamme­r. Ved denne temperatur­en har anhydritte­n sakte smeltet og blitt til gips, et mykt ykt mineral som vokser og blir til krystaller. Under disse forholdene, som har vart i mer enn 500 000 år, har gipskrysta­llene fått vokse til sine imponerend­e høyder, men de har samtidig dig gjort grotten ugjestmild. De høye temperatur­ene og luftfuktig­heten gjør at mennesker bare kan oppholde seg i grotten i korte perioder av gangen, selv når de er utstyrt t med drakter fôret med is og pustemaski­ner som m tilfører lungene kald luft.

Mens man fortsetter å studere krystallen­e, pågår år det en debatt om hva som skal skje når Naica-gruven n blir stengt. Geologer må avgjøre om man skal fortsette å pumpe ut vann for å la mennesker ha tilgang til grotten, eller om man skal la den bli oversvømt igjen slik at krystallen­e kan fortsette å vokse.

Geologer fant ut hvordan krystallen­e blir til ved å studere

de bitte små lommene med væske inni dem.

Kjøledrakt

For å kunne utforske grotten brukte forskere spesialdes­ignede drakter utstyrt med avkjølende slanger og pustemaski­n. Uten særskilt pusteutsty­r vil den fuktige luften i grotten

føre til kondens i lungene.

 ??  ?? Krystallgr­otten er begravet under Naica-fjellet i Chihuahuan­ørkenen i Mexico. «Mennesker kan oppholde seg i grotten kun i korte perioder»Eldgamle bakterierF­orskere tok prøver av noen av krystallen­e for å identifise­re bakterier som har levd under disse ekstreme forholdene.Å avle krystaller­Et magmakamme­r under grotten varmer opp det mineralrik­e vannet til en jevn temperatur på 50 ˚C, som er ideelle vekstforho­ld for krystaller.
Krystallgr­otten er begravet under Naica-fjellet i Chihuahuan­ørkenen i Mexico. «Mennesker kan oppholde seg i grotten kun i korte perioder»Eldgamle bakterierF­orskere tok prøver av noen av krystallen­e for å identifise­re bakterier som har levd under disse ekstreme forholdene.Å avle krystaller­Et magmakamme­r under grotten varmer opp det mineralrik­e vannet til en jevn temperatur på 50 ˚C, som er ideelle vekstforho­ld for krystaller.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway