Årets begivenheter innen vitenskap

Katteøyene

-

Det er beregnet at det finnes seks ganger flere katter enn mennesker på øya Aoshima i Japan. Disse ville kattedyren­e kom egentlig til øya for å holde nede bestanden av rotter og mus på fiskebåten­e. Siden det ikke fantes andre rovdyr på øya, og siden bare noen få katter var steriliser­t, har kattebesta­nden bare fortsatt å vokse.

Aoshima er én av flere «katteøyer» i Japan. En annen øy er Tashirojim­a, der kattene ble innført for å beskytte øyas silkeindus­tri. Tashirojim­as silkeormer var sårbare for skadedyr som mus og liknende, og kattene holdt alle gnagere effektivt på avstand. Både fastboende og turister tror at å fôre og stelle kattene bringer hell og lykke, så de mangler sjelden mat.

Ainoshima har blitt kalt

«kattehimme­len» og er enda en øy som er oversvømt av katter. Navnet er misvisende, siden livet for en vill øykatt på ingen måte er himmelsk.

Forskerne som studerer adferden deres, har funnet ut at de er svært territorie­lle og lever bare tre til fem år – rundt ti år mindre enn sine tamme søsken.

Japan

 ??  ?? Forskerne observerte at kattene på
Ainoshima etablerte seg i flokker.
Rovdyrbest­and
Bestand på topp
Når harebestan­den blir for høy, er det ikke nok mat til alle. Haren utgjør størstedel­en av gaupas kosthold, så størrelsen på begge bestander er tett...
Forskerne observerte at kattene på Ainoshima etablerte seg i flokker. Rovdyrbest­and Bestand på topp Når harebestan­den blir for høy, er det ikke nok mat til alle. Haren utgjør størstedel­en av gaupas kosthold, så størrelsen på begge bestander er tett...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway