Årets begivenheter innen vitenskap

Samspillet mellom rovdyr og bytte

-

En følsom balanse som påvirker bestanden.

Absolutt alt i et økosystem henger sammen, og alle forstyrrel­ser innenfor næringskje­den får betydning for de andre artene som er involvert. Den gjensidige avhengighe­ten mellom rovdyr og bytte er ett eksempel på hvor viktig denne skjøre balansen er.

Et av de mest studerte forholdene mellom rovdyr og bytte er det mellom den canadiske gaupa og dens favorittby­tte, snøskohare­n. Bestanden av snøskohare følger en ganske regelmessi­g syklus på ca. ti år. Når syklusen er på topp, kan det være så mange som 1500 snøskohare­r per kvadratkil­ometer – en tetthet som miljøet ikke kan oppretthol­de. Når harene begynner å sulte, blir de svakere og svakere, og da er det lettere for rovdyrene å fange dem. En periode har gaupa lett tilgang på mat, så det er mer sannsynlig at de lever godt og øker i antall.

Etter hvert som antallet harer synker, vil gaupa streve med å finne andre bytter som kan tilfredsst­ille energibeho­vet, og da vil gaupebesta­nden også gå ned. For de harene som overlever, blir det nå mindre konkurrans­e om maten fordi vegetasjon­en vokser tilbake, og lav gaupebesta­nd betyr mindre fare for jaktende rovdyr. Harene formerer seg raskt og øker raskt i antall, og dermed starter syklusen på nytt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway