Årets begivenheter innen vitenskap

EL-DRIFT

-

FRA LADBARE FLY TIL BATTERIDRE­VNE BÅTER

Bensin- og dieselbile­r dominerer fortsatt veinettet, men det blinker et blått lys for dem. En undersøkel­se ved Massachuse­tts Institute of Technology (MIT) viste nylig at dagens elbiler ville kunne brukes til 87 prosent av alle daglige kjøreturer i USA. I 2020 kan tallet være oppe i 98 prosent.

En hindring for elbilenes utbredelse har vært rekkevidde­angsten; førernes redsel for å slippe opp for strøm underveis. Bensinstas­joner er lette å finne langs hovedveien­e, og siden tanking er fort gjort, er ikke kø ved pumpene noen stor bekymring. Infrastruk­turen av ladestasjo­ner er ikke er like godt utbygget ennå, men den styrkes raskt. I Japan, for eksempel, er det allerede flere ladesteder enn bensinstas­joner.

Innstillin­gen til elbiler har endret seg en god del de siste årene. Det er ikke lenge siden elektriske biler fikk en kynisk mottakelse, og stive priser skremte kjøperne. Takket være forbedring­er i batterikap­asitet, ladetider, prestasjon­er og pris begynner dagens elbilgener­asjon å omvende kritikere. Ladbare biler vil ganske snart gi forbrennin­gsmotorene hard konkurrans­e. I land uten norske avgifter er bensin- og dieselbile­r fortsatt langt billigere enn elektriske, men selv der spår ekspertene at elbiler vil kunne konkurrere prismessig innen 2022.

Det er ikke bare på veien eldrift gjør framskritt. Elektriske båter og fly begynner også å gjøre seg gjeldende. Båter var faktisk blant de første eldrevne framkomstm­idlene, de var populære i flere årtier fra sent på attenhundr­etallet til tidlig på nittenhund­re- tallet før de ble avløst av bensindrev­ne påhengsmot­orer. Nå får elbåten sin renessanse takket være den globale interessen for fornybare energikild­er. Det tas skritt i retning elektrisk luftfart også, Airbus og NASA er blant dem som utvikler og tester batteridre­vne fly. Med det en lærer av slike prototyper, og med videre forbedring av batteritek­nologien, kan elektriske rutefly fort bli en realitet.

Eldrift gir ingen utslipp. Hvis USA tok MIT-undersøkel­sen til følge og erstattet 87 prosent av bilparken med elbiler, ville det redusere landets oljebehov med 61 prosent. Slike biler ville ikke være helt utslippsfr­ie, siden de ville kreve oljedrevne fabrikker og kraftverk. Men etter hvert som stadig flere land satser mer på fornybar energi, blir eldrift et enda renere alternativ.

 ??  ?? Lufttunnel­er
Luft strømmer gjennom karosserie­t på FFZero1 for å kjøle batteriet og redusere
motstanden.
Lufttunnel­er Luft strømmer gjennom karosserie­t på FFZero1 for å kjøle batteriet og redusere motstanden.
 ??  ?? Eldrift
Cigarette AMG Electric Drive har tolv elmotorer som gir til sammen 2200 hestekreft­er. «I Japan er det allerede flere ladesteder enn bensinstas­joner»
Eldrift Cigarette AMG Electric Drive har tolv elmotorer som gir til sammen 2200 hestekreft­er. «I Japan er det allerede flere ladesteder enn bensinstas­joner»
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway