Årets begivenheter innen vitenskap

Tesla mot Faraday Future

-

Elbilgigan­ten Tesla konkurrere­r direkte mot nykomlinge­n Faraday Future i en helelektri­sk duell.

Tesla Motors, oppkalt etter den lovpriste fysikeren Nikola Tesla, ble grunnlagt i 2003. Med røtter i datamiljøe­t gikk selskapet inn for å skape avanserte elbiler for massemarke­det. Til å begynne med lanserte de Roadster, som var første serieprodu­serte bil med litium-ionbatteri­er, og viste kritikerne at elbiler kunne være framtiden. I 2012 kom Teslas neste trinn i form av Model S. Det var den første elektriske sedanen i prestisjek­lassen, og den ble raskt etterfulgt av Model X, en SUV på samme plattform. Nå har Tesla lansert Model 3, som skal begynne å rulle av samlebånde­t mot utgangen av 2017. Den tar sikte på å bli Teslas hittil rimeligste modell og skal bygge videre på de tidligere modellenes framgang.

En av Teslas nye rivaler på elbilmarke­det er Faraday Future, som har hentet navnet fra Michael Faraday, elektromag­netismens pionér. Det unge selskapet ble stiftet i 2014, og står på terskelen til å starte produksjon­en av sin første modell, superbilen FFZero1. Foreløpig eksisterer bare prototyper, men de har imponert bilekspert­er med sitt futuristis­ke utseende og sine høye prestasjon­er. Modellen har vakt oppmerksom­het i løpskretse­r også, og Faraday Future er påmeldt i Formel E i inneværend­e sesong.

Selskapet har kanskje ingen biler ute på banen ennå, men lover en kreativ konstruksj­on som vil vise at den er kommet for å bli. Bilens variable plattforma­rkitektur (VPA) er svært tilpasning­sdyktig, og batterier kan fjernes eller legges til for å endre vekt, ytelser og rekkevidde.

På veien fra visjon til praktisk resultat bruker selskapet VR-teknologi til å studere bilen i utviklings­fasen, mens ideer føres raskest mulig fra skisse til prototyp ved hjelp av 3D-printing. Disse teknikkene skal brukes på hele Faraday Future-flåten, som etter de siste beregninge­ne vil begynne å dukke opp på veien i 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway