Årets begivenheter innen vitenskap

Bygge bedre batterier

-

Hvordan skal produksjon­en av energilagr­ingsenhete­r holde tritt med den økende etterspørs­elen etter elbiler?

De siste tiårene har det pågått en jevn forbedring av batteriers virkningsg­rad og kapasitet. Men fortsatt må kjørebatte­riene i en elbil være ganske store og tunge for å gi nok strøm. Litium-ion-batterier driver de fleste av dagens elbiler, men ny teknologi kan gi bedre alternativ­er. Litium-luft-batterier er fortsatt på forsknings­stadiet, men de kan lagre ti ganger mer energi enn litium-ion-celler av samme størrelse, en energitett­het som kan måle seg med bensin eller dieselolje. Gullnanotr­ådbatterie­r utvikles for å tåle stadig gjenopplad­ing og kan vare over 400 ganger lenger enn litium-ion-batterier.

Tesla er selskapet som ligger i forkant av denne utviklinge­n. Sommeren 2016 åpnet selskapets «gigafabrik­k», et nytt batteripro­duksjonsan­legg bygget i Nevada i samarbeid med Panasonic. Når fabrikken kommer i full drift i 2020, skal årsproduks­jonen av litium-ion-batterier være større enn verdenspro­duksjonen var i 2013. Foreløpig er bare en brøkdel av anlegget til fem milliarder dollar i gang, men planen er å sette større deler i drift i 2017 for å forsyne den kommende Model 3 med batterier.

 ??  ?? Tesla-konkurrent­en Faraday Future bygger også en fabrikk i Nevada. Den dekker 28 hektar og koster en milliard dollar. Tesla-direktør Elon Musk har uttalt at selskapets framtid avhenger av gigafabrik­ken.
Tesla-konkurrent­en Faraday Future bygger også en fabrikk i Nevada. Den dekker 28 hektar og koster en milliard dollar. Tesla-direktør Elon Musk har uttalt at selskapets framtid avhenger av gigafabrik­ken.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway