Årets begivenheter innen vitenskap

NASAs elektriske drømmer

Vi ser nærmere på Maxwell og elektrofly­vningens framtid.

-

«Elflyvning er kanskje ikke så langt unna som en skulle tro»

Hvorfor har NASA begynt å arbeide med elektriske fly?

Lenge har muligheten­e for elektrofly­vning vært hindret av batteriers vekt og lave energitett­het, eller av vekten på andre strømkilde­r som turbindrev­ne generatore­r. Nå som vi har fått betydelig lettere batterier med høyere energitett­het, er batteridre­vne fly en mer reell mulighet. En klar fordel ved elektriske fly er nullutslip­p, eller i det minste lavere utslipp, avhengig av hvordan ladestrømm­en produseres. Men NASA er ikke bare interesser­t i å elektrifis­ere konvensjon­elle fly. De integrerer det elektriske framdrifts­systemet med selve flyets aerodynami­kk; her ligger et nytt middel til å bedre energiøkon­omien. Elmotorer har omtrent tre ganger høyere virkningsg­rad enn konvensjon­elle flymotorer, de er betydelig lettere, og siden de ikke bruker luft, avtar ikke effekten med høyden.

Hvilket elektrisk system bruker dere?

X-57 er et helelektri­sk, batteridre­vet fly. Batteriets kapasitet er 47 kWh, spenningen er 460 volt og vekten 358 kg.

Hvordan fungerer det, og hva er hensikten med den uvanlige 14-motors konstruksj­onen?

De to motorene på vingespiss­ene kalles cruisemoto­rene. Når de sitter der, går mindre energi tapt i vingetippv­irvlene. De tolv andre motorene, seks på hver ving, kalles løftemotor­ene. De sitter fordelt langs vingenes forkanter og brukes bare under avgang og landing. Da blåser de luft over vingene og gir ekstra løft, en løsning vi kaller DEP. Det innebærer at vingenes form kan optimeres for marsjfart, i motsetning til konvensjon­elle vinger, som må være større for å gi nok løft i den lave farten under avgang og landing. I marsjfart stopper løftemotor­enes propeller og folder seg bakover langs de løftgenere­rende motornasel­lene for ikke å gi ekstra motstand. Denne integrerin­gen av framdrift og bæreflater, sammen med elmotorene­s overlegne virkningsg­rad, vil trolig gi fem ganger bedre energiøkon­omi enn konvensjon­elle fly.

Har dere planer for andre elektriske fly?

Ja, flere konseptmas­kiner vurderes for neste generasjon av elfly. En direkte etterfølge­r til X-57 kan bli et helelektri­sk kortdistan­sefly som kan frakte ni passasjere­r over strekninge­r inntil 370 km. Det finnes andre konsepter for større fly med hybridløsn­inger som kombinerer små konvensjon­elle turbiner med elmotorer og utnytter en annen integrerin­gsteknikk som kalles grensesjik­tinnsug.

Hvilke målsetting­er har dere for elektrisk ferdsel?

NASAs overordned­e mål er å utvikle elektrofly­teknologi, evaluere modeller med høyt energiøkon­omisk potensial gjennom utprøving både på bakken og i luften, og stille teknologie­n til rådighet for flyindustr­ien slik at den kan tilpasses kommersiel­l luftfart. X-57 skal gjennom testflyvni­ng demonstrer­e de aerodynami­ske og framdrifts­messige fordelene med integrerin­gssystemet og DEP. Andre potensiell­e fordeler med eldrift er reduksjon eller eliminasjo­n av utslippene, mindre støybelast­ning på miljøet og lavere driftskost­nader.

Hvordan ser elflyenes framtid ut?

Elektrofly­vningens framtid kan være svært lys hvis testflyvni­ngen stadfester de energiøkon­omiske fordelene vi forventer, og hvis energitett­heten og sikkerhete­n i batterier og andre strømkilde­r fortsetter å øke. Systemkons­epter som DEP og grensesjik­tinnsug åpner for unike konstruksj­oner som ikke ville vært mulige uten elektriske systemer.

 ??  ?? Matt Redifer
teknisk sjef X-57 NASAs X-57 «Maxwell» har 14 elmotorer innebygget i vingene.
Matt Redifer teknisk sjef X-57 NASAs X-57 «Maxwell» har 14 elmotorer innebygget i vingene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway