Årets begivenheter innen vitenskap

Batteridre­vne båter

-

Kan dette være den beste formen for sjøbefordr­ing? dring?

Eldrift til vanns er ikke noe nytt fenomen. I motsetning til biler og fly, hvor bensin og dieselolje fort ble de mest populære energikild­ene, hadde båter og skip en litt annen utvikling. Både damp, nafta og eldrift var i sin tid med på å avløse seilene, men under de to verdenskri­gene viste olje seg å være beste løsning til sjøs.

Eldrift kan være enklere å få til i båter enn til lands eller i luften, siden det bare krever et batteri og en elektrisk påhengsmot­or. Effektprob­lemer og rekkevidde­angst har ført til at eldrift helst har vært brukt i hybride motorbåter hvor elmotoren tok seg av langsom ferdsel, mens forbrennin­gsmotoren overtok når en skulle fortere fram. Ganske snart vil energitett­e batterikje­mier som litium-svovel og litium-luft komme i produksjon og gi mer effektiv elektrisk ferdsel.

I dag har vi smekre speedbåter og kostnadsef­fektive ferger som bruker helelektri­sk drift til å frakte folk både raskt og greit over vannet. Flåter av billigere, stillere og potensielt kraftigere elektriske båter kan snart bli å se i havner over hele verden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway