Årets begivenheter innen vitenskap

DISKRÉ HELIK PTRE

-

Teknologi kan gjøre helikoptre mer stillegåen­de.

En av militærhel­ikopterets store styrker er manøvrerba­rheten. Kampheliko­ptre er uvurderlig­e i strid takket være evnen de har til å starte og lande i vanskelig terreng, bevege seg i hvilken som helst retning og henge stille i luften. Men fordelene har sin pris, for støyen fra rotoren gjør det nesten umulig å nærme seg ubemerket. Rotorblade­r bråker fordi de treffer hverandres tippvirvle­r. Et rotorblad i bevegelse gir løft fordi lufttrykke­t blir høyere på undersiden enn på oversiden, men trykkforsk­jellen forsøker hele tiden å lekke rundt enden av bladet, noe som resulterer i virveldann­else. Når neste blad slår gjennom virvlene fra det forrige, oppstår vibrasjone­r og kraftige lydbølger som gir den klassiske helikopter­lyden. Dette har alltid vært et problem, men nå tas forskjelli­ge teknologie­r i bruk for å redusere det.

Airbus’ Bluecopter har en ny type rotorblad som bruker Blue Edge-teknologi. Den nye bladtippen med framskutt V-fasong demper støyen fire desibel ved å spisse den delen av forkanten som slår mot virvlene. I tillegg bruker man Blue Pulse-teknologi hvor hvert blad har tre flapslikne­nde ror i bakkant. Disse drives av små, krystallst­yrte elmotorer, beveger seg opptil 40 ganger i sekundet og reduserer virveldann­elsen. På den måten dempes rotorstøye­n, og samtidig blir helikopter­et mer komfortabe­lt å fly fordi kabinen vibrerer adskillig mindre.

Fenestron er navnet på et tredje teknologis­k knep som gjør helikopter­et både grønnere og stillere. Det består av en skjerm som ligger rundt halerotore­n og gjør det mulig å bruke flere blad, noe som gir større kraft, mindre luftmotsta­nd og mindre vibrasjone­r. I tillegg til alt dette har Bluecopter aerodynami­sk kledning på landingsme­iene og en stabiliser­ende T-hale. Dette gjør luftfartøy­et mer lettdrevet samtidig som det reduserer utslippene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway