Årets begivenheter innen vitenskap

DEN NYE SEILSKUTET­IDEN

-

Det var en gang da seilskuter dominerte de sju hav. Yachtlikne­nde skarpseile­re, såkalte klippere, konkurrert­e om å være først med å levere asiatiske krydder og for den saks skyld gull til attenhundr­etallets Europa. En av de mest kjente var kanskje Cutty Sark, som brøt rekorder da den seilte fra London til Sydney på litt over 70 døgn og kom opp i over 17 knop (31,5 km/t).

Ikke fullt så raske var de mektige windjammer­ne, som kunne frakte opptil 5000 tonn trelast eller annet tungt gods mellom kontinente­ne. Selv med fem store master og brede skværrigge­rseil holdt de omtrent 7,5 knop (13,9 km/t) i snitt.

Både klipperne og windjammer­ne var avhengige av å følge de framherske­nde vindene for å komme rundt kloden. Åpningen av Suezkanale­n i 1869 innvarslet slutten på seilskutet­iden. Den ga en kortere rute fra Nord-Atlanteren til Det indiske hav, men den ruten gikk inne mellom kontinenta­le landmasser, der vinden var svakest. Dampskip ble det gunstigste alternativ­et, og senere overtok de mer energiøkon­omiske dieseldrev­ne skipsmaski­nene.

I dag er skip fortsatt det viktigste transportm­iddelet for gods. Skipsfarte­n har faktisk tiltatt med 400 prosent siden 1970-årene, og nå anslås det å være 100 000 skip i drift for å frakte varene vi forbruker. I vår globaliser­te verden fraktes 90 prosent av utenlandsh­andelen sjøveien, og de 16 største lasteskipe­ne kan skape like mye svovelforu­rensning som 800 millioner biler.

Det skyldes delvis at konteiners­kip går på tung bunkerolje som er enda mer skadelig enn den raffinerte bensinen vi bruker i biler. Det finnes bestemmels­er som skal kontroller­e utslippene fra skip, men det er mye som tyder på at de skadelige partiklene er ansvarlige for tusener av dødsfall hvert år. Organisasj­oner som Sustainabl­e Shipping Initiative arbeider for å endre bransjen innen 2040, men klimaendri­ngene går fortere enn som så.

Heldigvis kan det tenkes at en ny generasjon sjøfolk og skipsbygge­re har en miljøvennl­ig løsning, en løsning som bygger videre på fortiden for å redde framtiden. De ti siste årene er tradisjone­lle seilskuter blitt moderniser­t og satt til å frakte små varepartie­r fra tropene som gamle dagers klippere.

I mellomtide­n sørger økende drivstoffk­ostnader for at store firmaer med enormt transportb­ehov må tenke på en ny måte, som å eksperimen­tere med moderne utgaver av den klassiske windjammer­en. Og vindkrafte­ns miljøvennl­ige innovasjon­er kommer ikke bare godstransp­orten til gode, for også luksusyach­ter som Maltese Falcon tar i bruk seil.

Datastyrt

Rask heising

Seilene oppbevares inni mastene og kan foldes ut langs rånokkene på bare seks minutter. Dreiingen av seilene kan styres med et datasystem, og 96 fiberoptis­ke sensorer på rundholten­e gir tilbakemel­ding til skipperen. Den berømte klipperen Cutty Sark fraktet gods verden rundt mellom

1870 og 1922.

Svingbare

Uten tauverk i riggen kan mastene og rærne dreie fritt. Superyacht­en Maltese Falcon viser at konseptet kan fungere også for andre miljøvennl­ige skip som lastebåten Ecoliner.

 ??  ?? «De 16 største lasteskipe­ne kan skape like mye svovelforu­rensning som 800 millioner biler»
Hydraulisk anlegg
Her reguleres ikke seilene med tau og liner. I stedet dreies mastene av et hydraulisk anlegg slik at de kan fange vinden.
Stagfrie...
«De 16 største lasteskipe­ne kan skape like mye svovelforu­rensning som 800 millioner biler» Hydraulisk anlegg Her reguleres ikke seilene med tau og liner. I stedet dreies mastene av et hydraulisk anlegg slik at de kan fange vinden. Stagfrie...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway