Årets begivenheter innen vitenskap

LIV PÅ MARS

-

SLIK HAR VI UTFORSKET DEN RØDE PLANETEN TIL NÅ. HVA BLIR DET NESTE?

Iseptember 2016 annonserte SpaceX-grunnlegge­r Elon Musk en dristig plan for å kolonisere Mars med mennesker. Det skapte overskrift­er over hele verden og har gjort at utsikten for utforsknin­g av Mars stadig ser lysere ut.

I dag er Mars en ufruktbar og ugjestmild verden. Med en atmosfære bestående av 95 prosent karbondiok­sid, temperatur­er så lave som -153 grader og ikke noe magnetfelt, er det ikke akkurat et beboelig sted. Men en sommerdag kan det bli 20 grader celsius ved ekvatoren, og vi er ganske sikre på at Mars hadde store mengder vann for flere milliarder år siden. Vi finner bevis på dette ved å studere det som likner daler formet av elver, tomme innsjøer og tidligere kystlinjer.

Det store ubesvarte spørsmålet om Mars er hvorvidt liv kan ha eksistert der, og om det fortsatt gjør det. Det er uklart hvor lenge planeten hadde overflatev­ann, og det er ikke sikkert det var lenge nok til at liv kunne oppstå. Men det er mulig at primitivt, mikrobielt liv kan ha rukket å bli dannet.

To kommende oppdrag – den europeiske ExoMars 2020-roveren og den amerikansk­e Mars 2020-roveren – vil forsøke å besvare disse spørsmålen­e. Disse to roverne er spennende forløpere til det som ser ut til å bli en æra med søkelys på utforsknin­gen av Mars.

NASA jobber for tiden med en rakett og et nytt romskip som skal ta mennesker til Mars i 2030årene. Målet er å fremme den menneskeli­ge utforsknin­gen av verdensrom­met og kanskje lage en permanent base på Mars.

Så kom Musk i september 2016. Han fortalte at han jobber med en kjemperake­tt som fra 2020tallet vil begynne å sende mennesker til Mars, 100 stykker om gangen, med mål om å bosette én million mennesker der innen utgangen av århundresk­iftet.

Mars er i vinden, og dersom det ikke har vært liv der før, så vil det bli det snart: Menneskene er snart på vei til Den røde planeten.

«Vi er ganske sikre på at Mars hadde store mengder vann»

 ??  ??
 ??  ?? Roveren Mars 2020 vil lete etter tegn på mikrobielt liv på Den røde planeten.
Roveren Mars 2020 vil lete etter tegn på mikrobielt liv på Den røde planeten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway