Årets begivenheter innen vitenskap

Roboter på Mars

-

Slik bruker vi roboter til å utforske Den røde planeten.

I juli 1965 gjennomfør­te NASAs romfartøy Mariner 4 en forbiflyvn­ing av Den røde planeten og returnerte de aller første bildene av Mars’ overflate. Siden den gang har vi fått store mengder informasjo­n fra slike robotoppdr­ag – og kanskje er det ikke lenge før mennesker er der også.

Forskerne var usikre på hva de ville finne da vi først begynte å sende romfartøy til Mars. Men over tid har vi klart å få et inntrykk av hvordan denne verdenen en gang så ut. Målet med Marsferden­e har etter hvert endret seg, fra de første funnene til mer raffinerte søk etter vann og liv.

Viking-romfartøye­ne til NASA ankom i 1976 og var de første sondene som var dedikert til å lete etter liv. Resultaten­e var mangelfull­e, men interessen for utforsknin­gen av Mars økte da vi fikk de første bildene tatt fra selve overflaten. Etter flere mislykkede forsøk ville det ta to tiår før den neste vellykkede Marsferden. NASAs Mars Global Surveyor ble sendt opp i 1996 og kartla Marsoverfl­aten fra 1998 til 2006. Dette ga mye nyttig informasjo­n for senere oppdrag. Mars Global Surveyor fant dessuten bevis på isvann på Mars.

Den første roveren landet i 1997. Sojourner analyserte steiner på Mars og gjorde funn som liknet strukturer vi har på Jorda. I 2004 ankom de utrolig vellykkede Spirit- og Opportunit­y-roverne, hvor sistnevnte fortsatt er aktiv på overflaten.

I 2012 landet Curiosity-roveren i Gale Crater og har senere oppdaget at dette stedet sannsynlig­vis huset en innsjø for lang tid siden. I tillegg har MAVEN fra 2014 hjulpet oss til å forstå hvordan solvinder har ødelagt Mars’ atmosfære.

Men det er fortsatt mye å lære – og det er her ESA og NASAs utrolige nye generasjon­er med Mars-rovere kommer inn i bildet.

Infrared Spectromet­er for ExoMars (ISEM)

ISEM vil samarbeide med panoramaka­meraet og vil bruke infrarød stråling til å plukke ut mål for videre analyserin­g.

Raman Laser Spectromet­er

Ved hjelp av en laser vil dette instrument­et forsøke å finne organiske forbindels­er og tegn på liv i prøver som plukkes opp.

Close-up Imager

Dette systemet av kameraer vil ta høyoppløse­lige bilder av steiner og formasjone­r av vitenskape­lig interesse.

Bor

Et bor vil samle inn prøver fra flere jordtyper og har en maksimal dybde på to meter.

PanCam

Dette panoramaka­meraet vil bli brukt til å ta bilder og kartlegge terrenget på Mars.

Adron

Dette instrument­et vil lete etter undergrunn­svann og hjelpe til med å plukke ut passende steder for drilling.

Mars Multispect­ral Imager for Subsurface Studies

Dette instrument­et vil studere mineralogi­en til bergartene som plukkes opp av drillen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway