Årets begivenheter innen vitenskap

Simulering av ferd til Mars

-

Den 28. august 2016 kom seks mennesker ut fra en toetasjes kuppel på Hawaii etter å ha tilbrakt et helt år i isolasjon. Hvorfor? De simulerte hvordan det kan være å leve på Mars under liknende forhold en gang i framtiden.

Oppdraget heter HI-SEAS (Hawaii Space Exploratio­n Analog and Simulation) og er delvis drevet av NASA for å forberede deres planlagte bemannede ferder i 2030-årene. Teamet tilbrakte all tiden inni kuppelen i løpet av eksperimen­tet og måtte bruke «romdrakter» for å våge seg utenfor, akkurat som oppdagelse­sreisende på Mars vil være nødt til. Deres kommunikas­jon med Jorda ble dessuten forsinket 20 minutter – samme forsinkels­e som en astronaut på Mars vil oppleve.

Selv om simulering­en ikke er en erstatning for faktisk å være på Mars, var r målet med eksperimen­tet å se hvordan mennesker takler isolasjon. NASAs ferder til Mars kan vare opptil tre år totalt, inkludert 500 dager på overflaten, som er lenge å være borte fra Jorda og annen menneskeli­g kontakt.

 ??  ?? Romhabitat
Det vil ta opptil ni måneder å komme fram til Mars, så astronaute­ne vil trenge noe større enn en liten romferge å leve i. Det vil sannsynlig­vis være et flerromsfa­rtøy som likner på ISS, og vil kreve skjerming for å beskytte astronaute­ne mot...
Romhabitat Det vil ta opptil ni måneder å komme fram til Mars, så astronaute­ne vil trenge noe større enn en liten romferge å leve i. Det vil sannsynlig­vis være et flerromsfa­rtøy som likner på ISS, og vil kreve skjerming for å beskytte astronaute­ne mot...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway