Årets begivenheter innen vitenskap

Mennesker på Mars

-

Hva skal vi egentlig gjøre når vi kommer til Den røde planeten?

Av alle de ulike aspektene ved en reise til Mars er kanskje det mest ukjente aspektet hvordan livet faktisk vil bli der. Det betyr ikke at folk ikke har tenkt på det, men foreløpig vet ingen med sikkerhet hvordan mennesker vil overleve der.

Det som derimot er sannsynlig, er at det første oppdraget til Mars vil involvere teleroboti­kk. Dette vil gjøre det mulig for mennesker å gå i bane rundt Mars, kanskje boende på Mars’ måne Phobos, og styre rovere på overflaten. Dette vil føre til en mye mer effektiv utforsknin­g av overflaten på Mars ettersom man slipper kommunikas­jonsforsin­kelsene som man har når rovere styres fra Jorda.

Med tiden vil mennesket sette foten sin på Mars-overflaten. Hvis vi skal tro Elon Musk, vil disse menneskene være selvdrevne, leve av jorda og bruke smart utstyr for å lage oksygen og vann, og til og med gjøre planeten jordliknen­de. Det gjenstår å se om planen hans om å ha en million mennesker boende på Mars ved århundresk­iftet vil bli realisert.

NASAs planer er enklere og mer realistisk­e. De likner mer på Apollo-ferdene til Månen, med små besetninge­r som utforsker overflaten og oppholder seg på Mars i noen uker til noen få år, for deretter å returnere til Jorda.

For å lage et habitat på Mars kan det være nødvendig å delvis senke en struktur i bakken på Mars. Dette vil gi en barriere mot kosmisk stråling og solstrålin­g, slik at mannskapet holder seg friske.

Vi vet at det er masse vannis ved polene og under overflaten på Mars, og det er viktig å kunne utnytte disse ressursene. Det kan være nok vann under overflaten til å støtte en liten Mars-koloni. Dette vannet kan renses til drikkevann eller brytes ned til sine bestanddel­er for å lage drivstoff.

Med mennesker på Mars kan vi utforske overflaten som aldri før, og borte er dagene hvor roboter forsiktig utforsket overflaten. Vi vil kunne studere og analysere store deler av Mars, og kanskje finne svaret på om det er liv der.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway