Årets begivenheter innen vitenskap

HVOR KAN VI REISE?

-

Hvis vi skal vurdere mulige alternativ­er for et nytt hjem som er innen rekkevidde, kan vi fort tenke at muligheten­e er begrensede. Men med riktig teknologi har vi faktisk en del muligheter å velge mellom, selv bare i solsysteme­t vårt. Vi kan kolonisere andre planeter, en måne eller selve verdensrom­met.

Akkurat nå virker Mars som det mest romantiske valget. Den er vår nærmeste nabo som muligens kan huse en lukket bosetting, noe som gjør Den røde planeten tiltalende. Men vi trenger ikke begrense fantasien til Mars. Hver kveld stiger en annen mulighet opp fra horisonten for å ønske oss velkommen.

Vi vet allerede at vi kan komme oss til Månen, og dens nærhet til Jorda gjør den til en god kandidat. Materialer, forsyninge­r og selv kolonister kan enkelt bli transporte­rt dit. På grunn av den relativt korte avstanden (astronomis­k sett) vil dessuten kontakten med Jorda gå raskt.

Men Månen har nesten ikke vann, i motsetning til Mars. Det samme kan derimot ikke sies om flere av Saturns måner. Noen av månene har til og med flytende vann som sprutes ut fra hav som befinner seg under overflaten. Dette kan gi oss en mulighet for å høste vann, en livsviktig ingrediens for at vi skal overleve.

Terraformi­ng er det endelige målet når vi har bosatt oss på en planet eller måne. Dette innebærer å generere gasser som kan danne en atmosfære lik Jordas, slik at liv kan blomstre på overflaten. Men dette vil ikke være noen enkel oppgave, så kanskje bare det å reise til disse pplanetene vil vise segg å være den enkleste delen.

Solsysteme­t og andre stjernesys­temer er fulle av planeter og måner, men hvilken er best å bo på?

 ??  ?? Milliarder av verdener eksisterer utenfor vårt solsystem, men det vil være utfordrend­e å nå dem.
Milliarder av verdener eksisterer utenfor vårt solsystem, men det vil være utfordrend­e å nå dem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway