Årets begivenheter innen vitenskap

PÅ FLYTTEFOT

-

Selv om vi bestemmer oss for «bare» å reise til det nærmeste stjernesys­temet, er det snakk om enorme avstander. Mer enn fire lysår, faktisk. Det betyr at det vil ta mange år å komme oss dit selv om vi reiser i nær lysets hastighet. Dagens rakettmoto­rer kan ikke komme opp i én prosent av lyshastigh­eten engang.

Til tross for den enorme avstanden kan det være verdt tiden vår å våge oss dit. Men hvordan skal vi gjøre det? Svaret kan ligge i å designe et nytt framdrifts­system som gir mye større hastighete­r enn de rakettdrev­ne systemene som brukes i dag. Flestepart­en av disse konstruksj­onene er foreløpig kun i den teoretiske fasen, men noen av dem skal ha potensial til å øke hastighete­n mye nærmere lysets hastighet. Det betyr at vi kan reise til det nærmeste stjernesys­temet på kanskje noen tiår i stedet for årtusener.

Det som gjør disse innovative, nye konseptene så interessan­te, er deres valg av drivstoff og hvordan vi best kan utnytte dem. Ioniserte gasser, interstell­art hydrogen og til og med antimateri­e er blitt foreslått som mulige alternativ­er og kan i prinsippet brukes for å skyte oss i full fart mot fjerne stjerner. Men hva med å omgi oss med bøyd romtid i stedet for å reise i høy hastighet?

En av våre største utfordring­er er å overvinne avstandene mellom ulike systemer.

Det sistnevnte alternativ­et høres selvfølgel­ig umulig ut, men det er ikke det ifølge Einsteins relativite­tsteori. Denne kunnskapen har lagt grunnlaget for ideen om et framdrifts­system basert på fordreinin­g av rommet (warp drive eller «romfordrei­ningssyste­m»). Ved å bruke en flyktig form for energi kjent som negativ energi kan vi utvide og trekke sammen rommet rundt et romskip for å flytte det nærmere den endelige destinasjo­nen som ellers ville vært for langt unna.

Et fordreinin­gssystem er en abstrakt idé i overskueli­g framtid. Men noen av de andre konseptene er under utvikling akkurat nå og kan være klart for oppskytnin­g raskere enn vi tror.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway