Årets begivenheter innen vitenskap

BOSETTINGE­R I ROMMET

-

En utenomjord­isk sivilisasj­on av mennesker, hvor enn den måtte befinne seg, vil være avhengig av tilgang på liknende mengder næring og beskyttels­e som vi har på Jorda. Vi må ha luft, varme, stråling, vann, tyngdekraf­t, mat og god plass til å bo på. Dette er en enorm oppgave å løse.

Vi vet at det ikke finnes noen steder i nærheten som kan tilby alle disse nødvendigh­etene, og terraformi­ng vil være en lang, vanskelig og kanskje umulig prosess. Den enkleste måten å oppfylle kravene på er derfor å bygge vårt eget habitat i rommet. Denne enorme strukturen kan enten være et nytt permanent hjem eller en måte for oss å sette i gang en migrasjon som går over flere generasjon­er.

Det sistnevnte alternativ­et vil være et oppdrag ulikt noe menneskehe­ten noen gang har lagt ut på, og innebærer at mange generasjon­er må tilbringe hele livet i rommet, innkapslet i et beboelig habitat. Fordi universet er så enormt, kan dette være den eneste måten for oss å utforske det på.

Hvis vi realiserer våre ambisjoner om gruvedrift på asteroider kan vi samle de nødvendige materialen­e, og hvis vi utnytter sentripeta­lkraften produsert av roterende objekter kan vi simulere tyngdekraf­t. Dette prosjektet vil unektelig være stort, men vi mennesker kan oppnå utrolige ting, og vi har en idé om hvordan vi kan gjøre det. I sterk kontrast til de sterile, trange romfartøye­ne vi er vant til å se, vil slike bosettinge­r være et hjem som inneholder mange av de gledene vi er vant med på Jordas overflate.

Det er enda et aspekt å vurdere i dette mulige framtidssc­enarioet. Hvis noen mennesker blir værende igjen på Jorda, mens noen er i rommet og andre er på fjerne planeter og måner, kan arten vår etter hvert begynne å endre seg. Å være fra hverandre over flere generasjon­er og leve med ulike tyngdekref­ter og atmosfærer, kan føre til at noen av oss ikke vil være mennesker lenger. Vår

Enorme romhabitat­er kan gjøre det mulig for oss å ta med noe av Jorda ut i kosmos.

framtid i rommet kan skape en ny, fremmed art: våre etterkomme­re.

I en fjern framtid kan vi være bortskjemt med muligheter, så la oss se på hvilke alternativ­er vi har å velge mellom for framtidige bosettinge­r i rommet.

 ??  ?? Bygging av et gigantisk romhabitat vil være en monumental oppgave for menneskehe­ten.
Bygging av et gigantisk romhabitat vil være en monumental oppgave for menneskehe­ten.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway