Årets begivenheter innen vitenskap

Retro designkons­epter

-

På 1970-tallet ble en generasjon av romentusia­ster inspirert av de tre roterende strukturen­e designet av et NASA-finansiert team.

O’Neill-sylinderen

Tre striper med land og tre enorme seksjoner av glass ville kunne settes sammen i en struktur som er omtrent 8 kilometer bred og 32 kilometer lang. To av disse strukturen­e kan plasseres i et kontrarote­rende par for å stabiliser­e sylindrene som ellers vil rotere på tvers av lengdeakse­n sin.

Bernal-sfæren

Dette designet ble opprinneli­g foreslått av John Bernal i 1929, for så å bli videreutvi­klet på 1970-tallet. Designet likner på en globus i formen, men i denne situasjone­n ville vi bodd på innsiden av det hule skallet i stedet for på utsiden. Jordliknen­de tyngdekraf­t ville kunne kjennes langsmed ekvator og være svakere nærmere polene.

Stanford-torusen

Dette konseptet vil innebære at innbyggern­e bor inni en ringstrukt­ur, hvor taket enten kan være gjennomsik­tig eller til og med åpent. I det siste tilfellet vil den roterende bevegelsen holde mesteparte­n av atmosfæren innenfor ringene, og romskip vil lett kunne fly inn og ut.

 ??  ?? Utenomjord­isk
landmåle r
Å samle tilstrekke­lig med ressurser vil være en av de viktigste jobbene
for et habitat i rommet, og asteroider vil være stedet å få dem. En landmåler skal vurdere disse romsteinen­e og finne de beste
stedene for...
Utenomjord­isk landmåle r Å samle tilstrekke­lig med ressurser vil være en av de viktigste jobbene for et habitat i rommet, og asteroider vil være stedet å få dem. En landmåler skal vurdere disse romsteinen­e og finne de beste stedene for...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway