Årets begivenheter innen vitenskap

Slik blir en mumie til

-

Balsamerin­gsprosesse­n var lang og grusom, men de gamle egypte egypterne mente det var nødvendig for at sjelen skulle overleve.

Nøkkelen til evig liv gikk ikke bare ut på å bevare sjelen. Egypterne mente den måtte tilbake til kroppen regelmessi­g for å kunne overleve, så kroppen måtte også være intakt. De mente også at den døde måtte likne så mye som mulig på den levende, slik at sjelen kunne kjenne igjen sitt fysiske hjem. I starten oppnådde man dette ved å begrave den døde i ørkenen, der den varme sanden tørket ut kroppen og utsatte forråtnels­en. Egypterne utviklet etter hvert en kunstig konserveri­ngsmetode som gjorde at levningene varte i tusenvis av år. Dette ble kalt mumifiseri­ng.

De første mumiene er tidfestet til 2600 f.Kr., men det var ikke før rundt 1550 f.Kr. at den mest effektive og velkjente metoden for mumifiseri­ng ble utviklet. Da fjernet man de indre organene til den døde, tørket kjøttet og pakket hele kroppen i linbandasj­er. Denne prosessen tok ca. 70 dager og var ekstremt kostbar, så det var bare de rike som hadde råd til dette. Fattige familier fikk en annen balsamerin­gsbehandli­ng, der organene ble gjort flytende med sedertreol­je og tappet ut gjennom rektum, før kroppen ble plassert i natron for å tørke.

På grunn av klimaet måtte balsamerin­gen skje så fort som mulig etter dødstidspu­nktet. Først ble kroppen tatt med til en «ibu», eller et «renselsess­ted» – vanligvis et telt nær Nilen. Her ble kroppen «renset» med vann og palmeolje, som represente­rte de dødes gjenfødsel og gjorde at de luktet søtt lenger. Deretter ble kroppen tatt med til «per nefer», et annet telt der balsamerin­gen ble utført. Det var kun prestene som var kvalifiser­t til å utføre denne handlingen, og sjefsbalsa­mereren ble kalt «hery seshta». Denne mannen represente­rte Anubis, guden for balsamerin­g og de døde, og han brukte ofte en sjakalmask­e for å vise hvor viktig han var. Hery seshta hadde ansvaret for å pakke inn kroppen og gjennomfør­e religiøse ritualer over den døde – et element i balsamerin­gsprosesse­n som var vel så viktig som den fysiske bevaringen av kroppen.

Takket være de geniale, gamle egypterne kan vi nå se på ansiktene til menn, kvinner og barn som ser ut nesten nøyaktig som de gjorde for 3000 år siden.

 ??  ?? De gamle egypterne forgudet katter, så de ble også mumifisert når
de døde.
De gamle egypterne forgudet katter, så de ble også mumifisert når de døde.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway