Årets begivenheter innen vitenskap

Begravelse­r og ritualer

-

Egypterne forlot denne ve verden med alle sine eiendeler.

Lenge før døden bygget de rike egypterne sine gravkamre, og de fylte dem med ting de trengte i livet etter døden. Bord og stoler, vogner, smykker og mumifisert­e kjæledyr skulle garantere at sjelen aldri manglet noe. Mat var like viktig etter døden, så rikelige mengder vin, frukt og korn ble også begravet med den døde. Til og med kjøtt tok de med. Det var ofte saltet eller til og med mumifisert for å hindre forråtnels­e. Hvis det ble virkelig ille, kunne de alltids tegne mat på veggene – de gamle egypterne mente at i dødsriket var bilder like spiselige som de fysiske produktene.

De plasserte også shabtier i gravkammer­et. Dette var små figurer, ofte av leire, tre eller stein, som fungerte som tjenere i livet etter døden. Noen av de døde ble begravet med en eller to, mens andre – som farao Taharqa – ble begravet med mer enn tusen shabtier.

Fattigere egyptere hadde mindre overdådige gravkamre, og de som var lavest på rangstigen, ble bare pakket i et klede og begravet i ørkenen med vanlige gjenstande­r som gryter, kar og kanskje et våpen. Men alle, både fattig og rik, fikk en seremoni. Det ble sett på som nødvendig for at hans eller hennes sjel skulle komme seg over i det neste livet.

Rike egyptere fikk en overdådig begravelse, der kroppen til den døde ble fulgt av en prosesjon med sørgende og dansende mennesker. To kvinner som ble kalt «kiter», var også til stede, og deres rolle var å sørge åpenlyst. Ifølge gammel, egyptisk religion ville sjelen få det lettere i dommens hall jo større sorg de etterlatte viste.

Ved gravkammer­et utførte en prest «åpningen av munnen»-seremonien, der mumien ble reist opp og et seremoniel­t blad ble presset mot munnen. Da skulle de kunne puste, snakke og spise i livet etter døden. Denne handlingen ble også utført på øyne, armer og bein, slik at sjelen kunne se og bevege seg. Kisten ble plassert i en sarkofag, de satte igjen offergaver, leste opp bønner, og så ble gravkammer­et forseglet.

 ??  ?? Jernbladet (til høyre) antas å være fra en meteoritt.
Jernbladet (til høyre) antas å være fra en meteoritt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway