Årets begivenheter innen vitenskap

Reisen til livet etter døden

-

Det var lettere sagt enn gjort å sikre seg en plass i himmelen.

Verken dyre gravkamre eller pugging av trylleform­ler kunne garantere noen en plass i det neste livet. Først måtte sjelen overvinne hindringen­e og demonene i underverde­nen, og deretter måtte de stå til rette for gudene i seremonien der hjertet ble veid. Det var kun de mest verdige sjelene som kunne fortsette til sivmarkene, der de kunne leve i glede til evig tid.

De gamle egypterne mente at når en person ble gravlagt, forlot sjelen kroppen og steg ned i underverde­nen (Duat). Der måtte den gå gjennom 12 porter, og hver port var voktet av en ny guddommeli­ghet som sjelen måtte kjenne igjen og navngi.

Det kan høres enkelt ut, men det var også monstre, demoner og ildsjøer som måtte bekjempes. Dødeboken hadde en liste over trylleform­ler som kunne hjelpe sjelen med å overvinne disse hindringen­e. Hvis den lyktes, kunne sjelen passere inn i dommens hall, der den måtte vise sin verdighet foran 42 guddommeli­gheter. Dødeboken kunne også hjelpe sjelen med de riktige svarene på spørsmålen­e, slik at den avdøde kunne passere dette trinnet i testen med litt hjelpemidl­er.

Deretter kunne sjelen fortsette til seremonien der hjertet ble veid. Dette ble overvåket av Osiris, den øverste guden i underverde­nen. Egypterne mente at hjertet registrert­e alle handlingen­e den døde gjorde mens han eller hun levde. Det blei veid opp mot en fjær av gudinnen Maat, for å finne ut hvor moralsk anstendige de hadde vært. Hvis vektskålen­e var i balanse, ble sjelen ønsket velkommen inn i det neste livet av Osiris. Hvis hjertet var tyngre enn fjæren, ble det kastet til den kvinnelige krokodille­demonen Amuut. Da ble sjelen kastet inn i mørket, dømt til en evig hvileløs tilværelse. Den døde kunne alltids håpe at dødeboken kunne hjelpe. Opplesing av formel 30B kunne hindre at hjertet avslørte sin mørke fortid.

De som var heldige nok til å sikre seg en plass i livet etter døden, ville oppleve de storslagne sivmarkene. Her fikk de døde tildelt et stykke jord der de kunne dyrke avlinger med hjelp fra shabtiene de ble begravet med, og se fram til en framtid med evig fred.

 ??  ?? Hjertet
Hvis hjertet var tungt av vekten fra ugjerninge­r, ble det fortært av krokodille­demonen Amuut.
Anubis
Guden for balsamerin­g deltok i seremonien og geleidet de heldige sjelene inn i livet etter døden.
Isis
Sammen med sin søster Neftys...
Hjertet Hvis hjertet var tungt av vekten fra ugjerninge­r, ble det fortært av krokodille­demonen Amuut. Anubis Guden for balsamerin­g deltok i seremonien og geleidet de heldige sjelene inn i livet etter døden. Isis Sammen med sin søster Neftys...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway