Årets begivenheter innen vitenskap

Spionasje under den de krigen

Etter annen verdenskri­g oppsto en ny spionasjee­poke under en bitter rivaliseri­ng.

-

En flere tiår lang maktkamp mellom USA og Sovjet begynte etter Det tredje rikes fall. Nasjonene sto for stikk motsatte ideologier – kapitalism­e kontra kommunisme – og betraktet hverandre med stor mistro. Situasjone­n ble spent da begge supermakte­ne satte i gang en kapprustni­ng, og faren for atomkrig økte. Spionasje var en av de viktigste virkemidle­ne de hadde til å prøve å løsne den fastlåste situasjone­n. Hver av de to supermakte­ne satset hardt på å få overtaket, så det ble sendt spioner over hele verden for å samle etterretni­ng om fienden.

Et av de mest beryktede spionnette­ne bak jernteppet var det østtyske ministerie­t for statssikke­rhet, bedre kjent som Stasi. De hadde sete i Øst-Berlin og brukte brutale metoder for å overvåke DDR-hovedstade­ns innbyggere. Stasi-soldater skjøt folk som opptrådte galt eller prøvde å ta seg over til Vesten.

«SR-71 kunne holde over tre ganger lydens hastighet og gå så høyt at den ikke ble

sett på radar »

Etter annen verdenskri­g opprettet USA Prosjekt Shamrock og Prosjekt Minaret, spionasjei­nnsatser som skulle overvåke all telegrafko­mmunikasjo­n ut og inn i landet. Likevel klarte en rekke spioner å arbeide i USA for Sovjet. De skaffet informasjo­n om atomvåpen, militære bevegelser og ny teknologi.

Rekognoser­ing fra lufta spilte fortsatt en stor rolle i etterretni­ngsarbeide­t. CIA påviste sovjetiske ballistisk­e raketter ved hjelp av spionsatel­litter i Corona-programmet. Etter at CIA-pilot Francis Gary Powers ble skutt ned over Sovjetunio­nen i en U-2 i 1960, innså amerikaner­ne at det var for risikabelt å fortsette å bruke disse spionflyen­e. I stedet ble den rekordbryt­ende SR-71 Blackbird bygget. SR-71 kunne holde over tre ganger lydens hastighet og gå så høyt at den ikke ble sett på radar. I tillegg hadde den svart, radarabsor­berende lakk.

 ??  ?? Spionflyet SR-71 Blackbird kunne akselerere til slikesuper­soniske hastighete­r at det fløy fra raketter.
Spionflyet SR-71 Blackbird kunne akselerere til slikesuper­soniske hastighete­r at det fløy fra raketter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway