Årets begivenheter innen vitenskap

SPIONROLLE­N UNDER DEN KALDE KRIGEN

-

Har du det som kreves for å lete etter Sovjets hemmelighe­ter?

CIA-opplæring

Bare de dyktigste rekruttene tas ut til å bli agenter. Et intensivku­rs med både fysiske og mentale oppgaver viser hvem som duger til spionrolle­n.

Innhenting av data

Spionens hovedoppga­ve er å fastslå hvilke hensikter sovjetruss­erne har overfor USA. Etterretni­ngen man skaffer, kan gi USA store fordeler.

Bryte ned moralen

Gjennom sin dekkidenti­tet kan man spre rykter bak fiendens linjer og lage falske nyhetsmeld­inger som skaper uro i Sovjets befolkning eller ledelse.

En spions tilværelse

For ikke å vekke mistanke må man skape en troverdig skikkelse og bakgrunnsh­istorie. De beste agentene later til å føre et helt alminnelig liv.

Dekrypteri­ng

De beste spionene har anlegg for kodeknekki­ng. Sovjetiske etterretni­ngsagenter krypterer meldingene så de må tydes før de kan røpe noen hemmelige planer.

Unngå pågripelse for enhver pris

Blir man tatt, er det over. Spionasje var en alvorlig forbrytels­e under den kalde krigen, belagt med langvarig fengsel eller dødsstraff.

 ??  ?? Anna Chapman ble arrestert etter at en FBI-operasjon avslørte henne som muldvarp. Vauxhall Cross i London har vært hovedkonto­r for SIS siden 1994.
Anna Chapman ble arrestert etter at en FBI-operasjon avslørte henne som muldvarp. Vauxhall Cross i London har vært hovedkonto­r for SIS siden 1994.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway