Årets begivenheter innen vitenskap

Cahokia Mounds

-

Den stiger opp fra en samling mindre bosettinge­r som ble etablert i området på 700-tallet. I 1050 var Cahokia Mounds en av de største byene i Nord-Amerika. Byen lå i det som i dag er delstaten Illinois, og var sentrum i en eldgammel Mississipp­i-kultur. Overflod av mais sørget for en n pålitelig matkilde og ble oppbevart i magasiner rundt om i hele byen.

Cahokia Mounds har delvis fått navnet sitt fra Monks Mound, byens midtpunkt og den største menneskesk­apte jordvollen i Nord-Amerika.

Etter hvert som byen blomstret, vokste også behovet for å forsvare seg. I over 100 år ble palisadeve­gger og dype grøfter fortløpend­e vedlikehol­dt for å stå imot angrep utenfra. Til tross for dette kraftige forsvarsve­rket finnes det ikke konkrete bevis for invaderend­e styrker, og en massegrav med rituelle ofringer antyder at byen tidlig i historien var base for et brutalt samfunn.

Byens innbyggert­all begynte å minke på 1200-tallet. Hvorfor vet man ikke helt, men man antar at sykdom, politiske eller klimatiske endringer eller mangel på naturressu­rser har

Hovedstade­n i en glemt nord-amerikansk sivilisasj­on.

skylden. Innbyggern­e i Cahokia Mounds forsvant hovedsakel­ig på 1300-tallet, og området ble senere okkupert av Oneota-kulturen og indianerst­ammen Illiniwek. Da Columbus satte sin fot i Den nye verden, var byen allerede blitt en del av historien.

 ??  ?? Byen hadde på et tidspunkt rundt 120 hauger over et område på mer enn 16 000 mål.
Byen hadde på et tidspunkt rundt 120 hauger over et område på mer enn 16 000 mål.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway