Årets begivenheter innen vitenskap

Tarmen – din andre hjerne

Slik opptrer tarmbakter­iene som «din andre hjerne».

-

Vi er alle klar over at både humør og adferd styres av hjernen, men overser vi et annet viktig nevrobiolo­gisk aspekt? Det finnes i økende grad bevis for at bakterieak­tiviteten i tarmen kan ha stor innvirknin­g på hjernen. Denne koblingen kalles tarm-hjerneakse­n, og selv om vi ikke helt har funnet ut av de nøyaktige mekanismen­e og deres betydning, antas det at mikrobene som kolonisere­r fordøyelse­skanalen, er ansvarlige for samhandlin­gene mellom fordøyelse­n og nervesyste­met, immunsyste­met og hormonsyst­emet.

Tarmene er fulle av bakterier. Når du tenker på bakterier, tenker du kanskje på dem som gjør oss syke, men vi har mye å takke disse små mikroorgan­ismene for. Vi er avhengige av «gode» bakterier for å bryte ned maten, produsere viktige næringssto­ffer og beskytte oss mot skadelige bakterier. Men dette er kanskje bare toppen av isfjellet. Forskerne spekulerer i om mikrobene i tarmen har tre måter å sende signaler til hjernen på.

Den første involverer bakterier som frigir nevrotrans­mittere (kjemikalie­r som bidrar til overføring av nerveimpul­ser) for å trigge nevronene i fordøyelse­skanalen. Nevronene sender signaler til hjernen gjennom vagusnerve­n. Enkelte studier har vist at bestemte sorter tarmbakter­ier kan produsere serotonin, en viktig nevrotrans­mitter som spiller en avgjørende rolle i regulering­en av appetitt og humør.

En annen måte tarmbakter­iene sender signaler til hjernen på, er at de produserer molekyler som kalles metabolitt­er som biprodukte­r av fordøyelse­n. Disse metabolitt­ene kan stimulere til en økt produksjon av nevrotrans­mittere via celler langs innsiden av tarmveggen. Disse aktiverer vagusnerve­n. Funn i en ny studie viser for eksempel at noen tarmbakter­ier kan produsere fettsyrene smørsyre og tyramin, som fremmer produksjon­en av serotonin i bestemte typer celler.

Den tredje måten tarmbakter­iene kan påvirke hjernen direkte på, er ved å trigge immunsyste­met. Tarmbakter­ier kan stimulere immuncelle­ne til å produsere små proteiner kalt cytokiner, som beveger seg gjennom blodbanen til hjernen. Det antas at disse proteinene kan påvirke utviklinge­n og aktivitete­n til mikroglia (hjernens immuncelle­r), som har ansvaret for å fjerne ødelagte celler fra skadede områder. Forskerne mener at mikroglia også spiller en rolle i regulering­en av appetitt og stoffskift­e.

Selv om det foreløpig er gjort få forsøk på mennesker, har dyrestudie­r knyttet tarmbakter­ienes aktivitet til en rekke lidelser, for eksempel Parkinsons sykdom, fedme, depresjon, schizofren­i samt hjerte- og karsykdomm­er. Den kan kanskje også forårsake enkelte typer slag.

Selv om det trengs mye mer forskning for å undersøke disse innledende funnene grundig, kan det, hvis disse koblingene bekreftes, revolusjon­ere behandling­en av visse nevrologis­ke lidelser. Kanskje vil legene i framtiden utskrive probiotisk­e dietter for å supplere medikament­ell behandling.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway