Årets begivenheter innen vitenskap

Hunder på jobb

SMARTE HUNDER KAN MER ENN Å KOSE! MED SINE SKARPE SANSER OG SITT KLARE HODE KAN DE JOBBE SOM EN PROFF!

-

Det er ikke uten grunn hunden har fått kallenavne­t «menneskets beste venn». Den følger oss gjennom tykt og tynt, og vår pelskledde bestevenn har mange ganger vist at den gjør hva som helst for å hjelpe oss når det virkelig gjelder. På de neste sidene kan du lese om arbeidshun­der – fantastisk­e dyr som bruker de imponerend­e ferdighete­ne sine til å hjelpe oss – og alt de vil ha til gjengjeld, er litt lek og litt kos bak øret.

Hund og menneske skaper ofte et bånd seg imellom som gjør det lett å samarbeide. Hunden har vært menneskets følgesvenn i uminnelige tider, og derfor kan den tolke følelsene våre og respondere på dem. Nesten alle hunder har et iboende behov for å behage eieren sin, noe som gjør det lett for oss å stole på dem og samarbeide med dem.

Alle hunder, fra grand danois til chihuahua, tilhører den samme arten, men den imponerend­e artsvarias­jonen innebærer at det finnes en hunderase for enhver arbeidsopp­gave. Fra små skadedyrbe­kjempere hos forskjelli­ge bedrifter, til digre, pulktrekke­nde fjellhunde­r – historien er full av eksempler som viser hvilken nytte vi har av hundene.

I dag er hundens arbeidsopp­gaver ofte mer tekniske og krever mer trening, men fortsatt spiller vi på hundens instinktiv­e adferdsmøn­ster. Vi lærer oss å utnytte supersanse­ne deres for å unnslippe farer, fange «de slemme» og forhindre katastrofe­r.

Det høres kanskje ut som et plott fra en B-film, men hunden er faktisk i stand til å gjøre alle disse tingene. Forsvarsde­partemente­t bruker for eksempel bombehunde­r til å oppdage sprengstof­f som er plassert på steder hvor det kan skade mennesker. Og det er bare ett eksempel på hvordan mennesket er avhengig av sin beste venn for å unngå farlige situasjone­r.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway