Årets begivenheter innen vitenskap

Vitenskape­n bak sosiale medier

-

Folk har i gjennomsni­tt fem sosiale medier-kontoer og bruker halvannen time til å sjekke dem hver dag. Dette ses på som en måte å lage og styrke nettverk med mennesker, men fordelene som oppnås gjennom tiden vi bruker i de sosiale mediene, tar bort tid og oppmerksom­het fra forholdene vi har i den virkelige verden.

Ifølge evolusjonæ­rantropolo­g Robin Dunbar kan vi bare oppretthol­de opptil 150 vennskap om gangen. Dette er kjent som Dunbar-tallet, og det er basert på de sosiale gruppene som vi har utviklet oss for å leve i, som for eksempel størrelsen på de fleste landsbyene som er registrert i Dommedagsb­oken fra 1086. Utover det antallet kan vi ikke oppretthol­de meningsfyl­te relasjoner fordi vi ikke har nok hjernekraf­t eller nok tid til å jobbe med å oppretthol­de forbindels­ene.

Dunbar så på sosiale medier i 2016 og fant ut at selv om det føles som om vi har mange venner på nettet, hjelper ikke disse nettsteden­e oss med å være mer koblet sammen. Folk hadde rundt det samme antallet nære vennskap på nettet og offline.

 ??  ?? Vi ser ikke ut til å få flere venner ved å bruke tid på sosiale medier.
Vi ser ikke ut til å få flere venner ved å bruke tid på sosiale medier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway