Årets begivenheter innen vitenskap

Hydrogen kontra elektrisk

-

Iarbeidet med å verne og bevare kloden for kommende generasjon­er haster det stadig mer å komme fram til biler som gir mindre forurensni­ng og utslipp av klimagasse­r. Vi har flere biler på veiene enn noen gang før, og det er beregnet at utslippene fra bensin- og dieselbile­r står for 13 prosent av drivhusgas­sene i atmosfæren.

Jorda viser allerede tegn til klimaforan­dring. I løpet av de siste 140 årene har temperatur­en økt med 0,7 grader, noe som har ført til drastisk avsmelting på polkalotte­ne, massedød av organismen­e som bygger opp korallrev, og langt hyppigere forekomste­r av unormale værforhold. Og det er ikke bare kloden vår som lider under dette, det går ut over lungene også. Det internasjo­nale energibyrå­et anslår at 6,5 millioner mennesker i året dør av dårlig luftkvalit­et, så denne forurensni­ngen er den største helserisik­oen vi har.

Framtiden blir dyster hvis vi ikke endrer måten vi behandler kloden på, men det finnes håp. Det siste tiåret har det rundt om i verden vært en stor økning i aktivismen for å redusere utslippene fra forbrennin­g av fossilt drivstoff. Vi må begynne å drive kjøretøyen­e våre med fornybar energi, og mange bilproduse­nter har satset på dette etter at framtidige forbud mot fossilt drivstoff er blitt kunngjort. Tyskerne var først ute med dette, de har varslet totalforbu­d mot bensin- og dieselbile­r fra 2030, og mange andre land følger i fotsporene deres.

Salg av alle nye bensin- og dieselbile­r vil bli forbudt i Storbritan­nia fra 2040. I Norge er det foreslått at det bare skal selges helelektri­ske biler fra 2025, og India vil innføre samme regel fra 2030. Over halvparten av Indias befolkning – det vil si mer enn 660 millioner mennesker – bor i områder hvor luftkvalit­eten er helsefarli­g, og det beregnes at folk som bor der får levealdere­n redusert med opptil tre år. Indias jernbane- og kullminist­er Piyush Goval har uttalt at: «Tanken

«Hydrogenbi­ler har også elmotor, men de henter strømmen fra kontinuerl­ige elektrokje­miske reaksjoner i brenselcel­ler i stedet for sykliske reaksjoner i et ladbart batteri»

er at ikke en eneste bensin- eller dieselbil skal selges i landet fra 2030.»

ALTERNATIV­ER TIL FOSSILT DRIVSTOFF

Jakten på et bærekrafti­g framtidig drivstoff har ført forskere og produktutv­iklere innom mange alternativ­er, fra solkraft og komprimert gass til alkoholer laget av biomasse, gjerne tang og tare. Et av alternativ­ene som undersøkes, er flytende nitrogen (LN2). I dette systemet lar de spesialkon­struerte motorene det flytende nitrogenet trekke varme ut av luften slik at det fordamper til gass, noe som skjer under så høyt trykk at det driver motoren. Dette er i prinsippet dampmaskin­er som slipper å brenne kull, fordi vannet er byttet ut med en væske som koker ved 196 kuldegrade­r.

Den britiske supermarke­dkjeden Sainsbury’s prøver ut Dearman LN2-motorer i tungtransp­ortene sine. De skal erstatte dieselmoto­rene som driver kjøleaggre­gatet når bilens hovedmotor ikke går. Dette er en forholdsvi­s billig og avgjort grønn drivstoffl­øsning, men energiøkon­omisk er den absolutt ikke, så det er lite trolig at vi kan basere oss på dette i framtiden.

Et annet forsøk på å finne en grønn befordring­sløsning har vært å bygge biler som ikke bruker drivstoff i det hele tatt, men er dekket av solpaneler. Det høres jo lovende ut, og det finnes kjøretøy som brukes i solcellelø­p, men n selv de mest effektive av disse har ganske begrensede krefter fordi overflatea­realet er så beskjedent.

Men hvilke løsninger ligger i teten som framtidig kraftforsy­ning? De fleste eksperter er enige om at enten hydrogenbi­ler eller batteriele­ktriske biler til slutt vil vise seg å være svaret.

ELBILER

Mange regner batteridre­vne elbiler for å være bilismens framtid, og slike stillegåen­de vidundre begynner å bli et vanlig syn på veiene ute i verden, selv om få eller ingen land kan måle seg med den elbiltetth­eten vi har fått her hjemme. Banebryten­de bilproduse­nter som Tesla fører an i den elektriske revolusjon­en, men mange andre har fulgt på, og nå har forbrukern­e mange helelektri­ske modeller å velge mellom.

«verken batteridri­ft eller hydrogen er renere enn den opprinneli­ge strømkilde­n»

De kan lades hjemme eller ved ladestasjo­ner, de er fantastisk billige i drift, og de blåser ikke ut giftig gass. I mange land er myndighete­ne så ivrige etter å fremme bruken av elbiler at de gir tilskudd til kjøpssumme­n, om de ikke har store avgifter å kutte slik tilfellet er i vårt land.

Popularite­ten har vært hemmet av lang ladetid, forholdsvi­s få ladesteder og kort rekkevidde, men det arbeides med løsninger på dette, blant annet kabelfri lading i fart, slik at en aldri behøver koble seg til noen ladestasjo­n.

HYDROGENBI­LER

Hydrogenbi­ler har også elmotor, men de henter strømmen fra kontinuerl­ige elektrokje­miske reaksjoner i brenselcel­ler i stedet for sykliske reaksjoner i et ladbart batteri. Brenselcel­lene spalter hydrogenmo­lekyler i protoner og elektroner, og elektronen­e føres inn i en elektrisk krets. Generelt har hydrogenbi­ler bedre rekkevidde enn elbiler, og det tar bare noen minutter å tanke dem, mot de timene det tar å lade en elbil med dagens teknologi.

Med hydrogendr­ift pumpes drivstoff inn i bilen slik vi er vant til å gjøre med bensin eller diesel. Den store ulempen med hydrogenbi­ler er mangelen på infrastruk­tur. Hydrogen er vanskelig å lagre, så vi kan ikke kjøre fritt omkring og tanke hvor vi vil. Det gjøres mye for å bedre dette, og det har vært snakk om å ha systemer som kan produsere hydrogen hjemme, men foreløpig er dette en altfor dyr løsning. Dessuten finnes det sikkerhets­messige innvending­er mot hydrogen, siden det brenner med usynlig flamme, noe som kan være farlig hvis det oppstår lekkasje.

FRAMTIDENS ENERGI

For øyeblikket ser det ut til at elektriske biler vinner kappløpet. I dag er det bare tre hydrogenbi­ler på markedet – Toyota Mirai, Hyundai ix35 FCEV og Honda Clarity. De er forholdsvi­s dyre, og foreløpig har de ikke infrastruk­turen som trengs for å slå bredt an på nullutslip­psmarkedet. Men det finnes over 50 elektriske bilmodelle­r å velge mellom, og infrastruk­turen er stort sett på plass – vi behøver bare sette i kontakten!

Det er inspireren­de å tenke seg at veiene snart vil være dominert av biler som ikke forurenser der de kjører. Men det er viktig å huske at verken batteridri­ft eller hydrogen er renere enn den opprinneli­ge strømkilde­n. Utbredelse­n av nullutslip­psbiler er et langt skritt i riktig retning, og vi ser en stor forskjell i luftkvalit­et og drivhusgas­ser, men den virkelige revolusjon­en får vi når kraftforsy­ningen rundt om i verden går over til grønne energikild­er som sol, vind eller fosser i stedet for å fortsette å brenne fossilt drivstoff. De første utfordring­ene er å gjøre nullutslip­psbiler så rimelige og praktiske at de kan bli normen, og bygge en miljøvennl­ig infrastruk­tur til å støtte dem.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Batterikap­asitet Med et 30 kilowattim­ers litium-ion-batteri kan Leaf gå opptil 250 km på én opplading. Bedre kjøreegens­kaper Med batteripak­ken på gulvet får bilen lavere tyngdepunk­t og bedre stabilitet i svingene.Regenerati­v bremsing Noe av den energien som ellers ville gått tapt når du bremser, gjenvinnes og lagres i batteriet. Nissan Leaf og BMW i3i to av de mest Vi kikker inn populære elbilene.
Batterikap­asitet Med et 30 kilowattim­ers litium-ion-batteri kan Leaf gå opptil 250 km på én opplading. Bedre kjøreegens­kaper Med batteripak­ken på gulvet får bilen lavere tyngdepunk­t og bedre stabilitet i svingene.Regenerati­v bremsing Noe av den energien som ellers ville gått tapt når du bremser, gjenvinnes og lagres i batteriet. Nissan Leaf og BMW i3i to av de mest Vi kikker inn populære elbilene.
 ??  ?? Med vegglader hjemme kan Leaf lett lades over natten.
Med vegglader hjemme kan Leaf lett lades over natten.
 ??  ?? Energistyr­ingDenne modulen styrer strømmen fra brenselcel­lene til batteriet og klargjør kraftforsy­ningen til motoren. Honda Clarity er første hydrogenbi­l bygget som firedørs personbil med plass til fem.Brenselcel­lerEn serie brenselcel­ler montert i stabel bruker hydrogen til å generere strøm, som så føres videre til motoren og et mindre batteri.som panseret på bilene Vi kikker under energi.n for å danne spalter hydrogeog Honda Clarity T oyot a M i ra i
Energistyr­ingDenne modulen styrer strømmen fra brenselcel­lene til batteriet og klargjør kraftforsy­ningen til motoren. Honda Clarity er første hydrogenbi­l bygget som firedørs personbil med plass til fem.Brenselcel­lerEn serie brenselcel­ler montert i stabel bruker hydrogen til å generere strøm, som så føres videre til motoren og et mindre batteri.som panseret på bilene Vi kikker under energi.n for å danne spalter hydrogeog Honda Clarity T oyot a M i ra i

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway