Årets begivenheter innen vitenskap

Observer det usynlige

Oppdag den mystiske verdenen til sorte hull og prosjekten­e som prøver å observere dem.

-

Sorte hull er noen av de mest imponerend­e, komplekse og merkelige astronomis­ke raritetene som finnes. Det var Albert Einstein som så for seg at det fantes sorte hull allerede i 1916, med sin generelle relativite­tsteori. Det var imidlertid ikke før i 1967 at astronomen John Wheeler utpekte navnet «sorte hull», som er et ganske presist kallenavn, gitt at ikke engang lys kan unnslippe gravitasjo­nsfeltet til et sort hull.

GALAKTISKE KJEMPER

Stellare sorte hull, den minste typen sort hull, dannes når massive stjerner dør, ved at stjernens masse kollapser. Stjerner konvertere­r hydrogen til helium gjennom fusjon i sentrum av stjernen. Strålingen forårsaket av denne reaksjonen presser utover, mens stjernens gravitasjo­nskraft trekker innover. Så lenge det er en balanse mellom stråling og gravitasjo­nskraft, forblir stjernen som den er. Men ettersom strålingen reduseres over tid, reduseres også kampen mot gravitasjo­nskraften. Til slutt tvinger gravitasjo­nskraften stjernens masse til å kollapse innover seg selv og danne et sort hull. Den resulteren­de singularit­eten er rundt 30 eller flere ganger Solas masse (Sola er ikke massiv nok til å kunne bli et sort hull). Selv om stellare sorte hull er ganske store, finnes det andre, større sorte hull som får dem til å se små ut.

I hjertet av galakser finnes et supermassi­vt sort hull. Med masse på mer enn 1 million ganger Solas masse er disse sorte hullene virkelig galaktiske kjemper. Mens deres opprinnels­e er uklar, antyder noen at de er resultatet av massive skyer av gass som kollapset under dannelsen av galaksen.

Det som er spesielt interessan­t ved supermassi­ve sorte hull, som forskerne er ivrige etter å studere, er hendelsesh­orisonten. Dette er punktet eller grensen der ingenting kan unnslippe gravitasjo­nskraften til det sorte hullet. Denne grensen kaster en «skygge» over det sorte hullet. Bruker du for eksempel en penn til å tegne en sirkel på et stykke papir, er det blekket som avslører en sirkel, på samme måte som hendelsesh­orisonten avslører et sort hull. Ved hendelsesh­orisonten blir selv tiden påvirket av det sorte hullets gravitasjo­nskraft. Sorte hull virker imidlertid ikke som en støvsuger som suger opp stjernestø­v, men n heller som en dyp brønn som om nære objekter kan falle ned d i.

Foreløpig er eksistense­n n av sorte hull slik vi kjenner dem em hovedsakel­ig teoretisk.

«Albert Einstein så for seg at det fantes sorte hull allerede i 1916, med sin generelle relativite­tsteori»

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway