Årets begivenheter innen vitenskap

Historiske ran

– fra utspekuler­te kjeltringe­r til klumsete kløner kløne øner

-

Hvis vi skal være ærlige, så drømmer vel de fleste fleste av oss om å være med på det perfekte ran. Akkurat som i Holly Hollywoodf­ilmene lmene er vi i fantasien medlem av et målbevisst team bestående av dyktige personer. Alle har et hemmelig talent som hjelper oss med å åpne et innbruddss­ikkert hvelv, og etter det perfekte ranet rømmer alle med sin nye formue og med spenningen friskt i minnet.

Dessverre er det å leke Ocean’s Eleven bare en spennende ( (og og i høyeste grad ulovlig) tanke. Men gjennom historien har vi sett mange som har kastet all forsiktigh­et over bord, og som enten ved hjelp av genialitet eller dumskap har prøvd å gjøre seg rike på de mest utrolige måter. Noen lykkes. Men uansett utfall har alle historiene øyeblikk som har gitt inspirasjo­n til fortelling­ene.

Vi har den vågale Thomas Blood, som prøvde å stjele de britiske kronjuvele­ne med en klubbe, og det nøye planlagte og gjennomfør­te diamantran­et i Antwerpen. Alle mulige slags dristige ran har vært forsøkt. Her skal vi møte mennesker som trodde de kunne erstatte stjålne penger med lotterigev­inster, utspekuler­te kjeltringe­r som gravde legendaris­ke tunneler inn i kjellerhve­lv, og pensjonist­e pensjonist­er ster som klarte å gjennomfør­e ran som de fleste fleste yngre re ikke engang ville turt å tenke på.

Når vi hører om tyvenes ty venes (stort ( stort sett) utrolige ige begavelse og kreativite­t for å overvinne utfordring­ene, er det enkelt å bli revet med av spenningen og de høye oddsene. Les videre om deres største ideer og dummeste tabber, og neste gang du planlegger et ran i fantasien, vet du om du skal rømme i speedbåt eller helikopter, om du skal sprenge hvelvet eller bore deg gjennom veggen, og om det er en god idé å spille brettspill like etter et ran.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway