Årets begivenheter innen vitenskap

Trojansk lureri

Vant grekerne virkelig krigen med en trehest?

-

DEHGISATMO­LERKIEULTU­RENE

Etter en ti år lang beleiring tok greske soldater byen Troja ved å gjemme seg inne i en innhul trehest, forkledd som en forsonings­gave. Trojanerne trakk hesten seierssikk­ert innenfor bymurene og forseglet dermed sin egen skjebne. Det er iallfall slik historien fortelles.

Den første registrert­e omtalen av den trojanske hesten var i Homers Odysseen, et epos som ble nedskrevet rundt 750 f.Kr. – flere hundre år etter den påståtte krigen. Historien blir stort sett vurdert som ren diktning, men de fleste forskere er enige om at Troja absolutt var en reell by. Man antar at den lå i dagens Hisarlik i det sørlige Tyrkia, og det finnes til og med arkeologis­ke funn som tyder på at den ble brent ned.

Hesten er imidlertid ren diktning. Moderne historiker­e antyder at den kan ha vært inspirert av datidens angrepsmas­kiner – rambukker av tre som ble brukt til å slå ned bymurer. Angriperne dekket dem med fuktig hesteskinn for å hindre at de ble satt fyr på. En mer spekulativ teori går ut på at hesten var en metafor for et jordskjelv, siden Poseidon — en gud assosiert med hester — også var guden for havet og for jordskjelv.

Vi vil trolig aldri få vite sannheten bak myten, men vi kan være enige om at Homer slo en skrøne når det gjaldt dette unike trevåpenet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway