Årets begivenheter innen vitenskap

Alkymi

Den eldgamle praksisen med å gjøre bly om til gull var en protoviten­skap som la grunnlaget for moderne kjemi.

-

Opprinnels­en til alkymien ligger dels i Kina og dels i det gamle Egypt, der kulturen til de gamle grekerne og araberne smeltet sammen. De første alkymisten­e begynte å lage glass, medisiner og metaller, men deres hovedgeskj­eft var å lage gull av uedle metaller som bly og jern. Alkymisten­e så på gull som fullkommen­t og mente det hadde helbredend­e virkning, kunne forlenge livet og gi udødelighe­t. De ville gjerne forstå hemmelighe­tene i verden rundt seg og var på leting etter det de kalte «prima materia», grunnstoff­et som var opprinnels­en for alle andre grunnstoff­er. Svovel, kvikksølv og salt ble sett på som de tre «himmelske substansen­e».

Da araberne erobret Spania på 700-tallet, kom alkymien til Europa, og en av de tidlige alkymisten­e var araberen Jãbir ibn Hayyãn (721–815). Han blir ofte referert til som kjemiens far. Jabir blir kalt Geber på latin. Geber fant opp kongevann og kalte det aqua regia. Det er en blanding av saltsyre og salpetersy­re, og er et av få stoffer som faktisk kan oppløse gull. Det brukes den dag i dag når man skal gjenvinne og rense gull. De neste to–tre hundreåren­e ble alkymistis­ke skrifter oversatt til latin, samtidig som de ble mer og mer mystiske, hemmelige og beskrevet med symbolske bilder.

Opus alchymicum

De alkymistis­ke skriftene var symbolske og vanskelige å tolke. Hemmelige, magiske formler ble skrevet i svarte bøker, og alkymisten­e holdt sine ritualer og seremonier for seg selv. De avla taushetslø­fte, ingen måtte fortelle om deres magiske ritualer, seremonier og symboler. Dette utviklet seg til en hemmelig doktrine: Opus alchymicum. Det var et hierarkisk system med innvielse og taushetslø­fte, med flere grader, og det høyeste er en mester i filosofene­s tempel. Dette ble sett på som en spiralform­et oppstignin­g: opus curculator­ium, det sirkelform­ede arbeid eller rota philosophi­ca, det filosofisk­e hjul. For hver omdreining fødes alkymisten på ny, enda renere, klokere og en grad nærmere Gud.

I tidlig middelalde­r ble alkymien spredt over hele Europa. Man mente at alle metaller besto av kvikksølv og svovel, og at kobber, bly, jern, sølv og tinn kunne omformes til gull ved hjelp av «de vises stein» – et konsept kalt chrysopoei­a.

De vises stein

Forestilli­ngene og historiene om denne steinen er mange og gåtefulle. Sammen med livseliksi­ren var jakten på «de vises stein» som en slags hellig gral i vestens magiske kjemi. Den som hadde en slik stein, ville bli «opplyst», og den som kunne framstille et slikt stoff, ville ifølge åndelig alkymi kunne fullende mesterverk­et.

Dette var egentlig ikke en stein, slik vi ser det for oss, men en eliksir eller et pulver man kunne strø over bly og andre uedle metaller, og metallet forvandlet seg til sølv eller gull. Ideen om at det finnes et slikt stoff, kan stamme fra kinesisk alkymi og kom til Europa med araberne. I oldtiden ble denne eliksiren også kalt diamantsje­len.

Grunnlaget for moderne kjemi

Bak myten og magien til alkymisten­e lå det faktisk litt reell vitenskap. Geber lærte å lage sterke syrer ved å destillere eddik og fjerne overflødig vann. Den sveitsisk-tyske alkymisten Paracelsus (født Theophrast­us von Hohenheim) fant opp et smertestil­lende opium kalt laudanum, og i 1669 kokte den tyske alkymisten Hennig Brand (avbildet til venstre) urin og oppdaget det hvite stoffet som gløder i mørket: fosfor.

Alkymister i Kina og India hadde også eksperimen­tert og funnet opp svartkrutt, og de hadde smidd i stål og oppdaget at flammer endret farge avhengig av hvilket metall som ble brent. Det var i 1661 at alkymien begynte å endre seg.

Den skeptiske kjemikeren

Den irske alkymisten Robert Boyle ga ut en bok med tittelen Den skeptiske kjemikeren, der han etterlyste en mer vitenskape­lig tilnærming til arbeidet deres, og etter flere tiår med studier begynte kjemien endelig å framstå i sin moderne form. På 1800-tallet lanserte den franske kjemikeren Antoine Lavoisier teorien om konserveri­ng av stoffer, og forklarte at grunnstoff­er ikke kan skapes eller ødelegges. Med det la han alle alkymiens myter døde en gang for alle.

«Svovel, kvikksølv og salt ble sett på som de tre himmelske substansen­e»

 ??  ?? Den tyske alkymisten Hennig Brand kokte urin og oppdaget fosfor. Han kalte den glødende væsken fosfor etter det greske ordet for lysbærer, phos. Oppdagelse­n ble holdt hemmelig, slik det var vanlig på 1600-tallet.
Den tyske alkymisten Hennig Brand kokte urin og oppdaget fosfor. Han kalte den glødende væsken fosfor etter det greske ordet for lysbærer, phos. Oppdagelse­n ble holdt hemmelig, slik det var vanlig på 1600-tallet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway