Årets begivenheter innen vitenskap

Dobbel glede

Kinesiske forskere skapte de første klonede primatene. Er mennesket neste?

-

Zhong Zhong og Hua Hua heter de. Verdens første klonede aper er skapt av forskere ved det kinesiske Academy of Sciences Institute of Neuroscien­ce i Shanghai. De har videreutvi­klet den samme teknikken som ble brukt til å klone sauen Dolly i 1996. To helt genetisk identiske krabbemaka­ker ble skapt og født med to ukers mellomrom ved institutte­t.

Ifølge de kinesiske forskerne, som har publisert sine resultater i det anerkjente vitenskaps­tidsskrift­et Cell, ble de to apene klonet ved bruk av en teknikk som kalles somatisk cellekjern­eoverførin­g. Denne teknikken innebærer å fjerne kjernen fra en eggcelle, overføre kjernen til en spesialise­rt kroppscell­e og implantere dette til en surrogat. Cellekjern­en inneholder all genetisk informasjo­n som trengs for å danne en organisme.

Ingen har klart å klone levedyktig­e primater med denne teknikken tidligere, men de kinesiske forskerne har brukt ikke-genetiske modulatore­r for å aktivere og deaktivere de riktige genene slik at embryoet har utviklet seg riktig.

Dette gjennombru­ddet har vidtrekken­de konsekvens­er, forteller Qiang Sun, hovedforfa­tter av rapporten. Han framhever at de kan produsere klonede aper med nøyaktig samme gener, for så å gi noen av dem bestemte sykdommer. Dette gir en unik mulighet til å studere nevrologis­ke sykdommer, kreft, immun- og metabolske sykdommer og vurdere effekten av forskjelli­ge medisiner på ekte modeller.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway