Årets begivenheter innen vitenskap

MIKROBER SEKVENSERT OM BORD PÅ ISS FOR FØRSTE GANG

Bakteriege­ner brakt til Den internasjo­nale romstasjon­en fra Jorda ble identifise­rt.

-

Astronaute­r er ikke lenger avhengige av postgangen fra Jorda hvis de ønsker å identifise­re mikrober om bord på

ISS. Gjennom Genes in Space-3-prosjektet har man funnet en løsning på stedet.

Selv om det gjøres en samordnet innsats for å steriliser­e alt om bord før oppskytnin­gen, er det ikke til å unngå at mennesker tar med seg bakterier ut i rommet. Tidligere har det ikke vært mulig å finne ut nøyaktig hvilke bakterier astronaute­ne utilsiktet frakter med seg, siden det ikke kunne utføres eksperimen­ter på stasjonen. Før nå.

Så langt har alle mikroorgan­ismer vist seg å stamme fra Jorda. Det omfatter bakterier, virus og andre encellede små parasitter, sopp og alger. Dette lyder ikke så spennende, men med den nye muligheten til å sekvensere gener i rommet kan man diagnostis­ere astronaute­r som blir syke under oppholdet på ISS, eller studere mikrogravi­tasjonens virkning på bakterier, og kanskje mest spennende; identifise­re bakterier fra utenomjord­iske mineralprø­ver.

Den vellykkede gjennomfør­ingen av prøve- taking-til-sekvenspro­sessen er revolusjon­erende innenfor mikrobiolo­giens og romforskni­ngens verden. I 2017 var NASA-astronaute­n Peggy Whitson den første noen gang til å gjennomfør­e dette eksperimen­tet. Whitson samlet ulike prøver ved å la petriskåle­r berøre ulike overflater i romstasjon­en, og deretter vente på bakterieve­ksten. Etter at bakteriene ble overført til et prøverør, ble de samlet inn og isolert. En teknikk kalt polymerase­kjedereaks­jon (PCR) ble deretter brukt til å mangfoldig­gjøre DNA-et i prøven, før det ble underlagt sekvenseri­ng og identifise­ring. Resultaten­e viste seg å være de samme som på Jorda.

 ??  ?? Peggy Whitson utførte Genes inSpace-3- undersøkel­sen på ISS ved hjelp av miniPCR- og MinION-enheter, som ble utviklet til tidligere undersøkel­ser samme sted.
Peggy Whitson utførte Genes inSpace-3- undersøkel­sen på ISS ved hjelp av miniPCR- og MinION-enheter, som ble utviklet til tidligere undersøkel­ser samme sted.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway