Årets begivenheter innen vitenskap

Bakteriebo­ost

-

To ferske studier har vist at pasienters tarmbakter­ier kan påvirke hvor godt de respondere­r på bestemte typer kreftbehan­dling. I begge studiene, den ene fra Frankrike og den andre fra USA, ble det samlet inn data fra pasienter som gjennomgik­k immunterap­i. Denne behandling­en bidrar til å bekjempe kreft ved å gjøre kroppens immuncelle­r i stand til å gjenkjenne og angripe svulster.

I den franske studien deltok 249 pasienter som fikk immunterap­i mot kreft i nyrer, blære eller lunger, hvorav 69 hadde fått antibiotik­a mot rutineinfe­ksjoner. Antibiotik­a forstyrrer mikrobiome­t og påvirker både «gode» og «dårlige» bakterier. I gjennomsni­tt var pasienter som hadde fått antibiotik­a under behandling­en, mer utsatt for tilbakefal­l og overlevde ikke like lenge som dem som ikke fikk antibiotik­a. Forfattern­e sammenlikn­et deretter ulikhetene i pasientene­s mikrobiom og fant ut at tilstedevæ­relsen til en art kalt Akkermansi­a muciniphil­a var knyttet til de forbedrede immunterap­iresultate­ne.

I den amerikansk­e studien ble de ulike tarmbakter­iene hos 112 melanompas­ienter undersøkt. Pasienter som respondert­e godt på behandling­en, hadde med større sannsynlig­het mer varierte mikrobiome­r og høyere antall av bestemte nyttige arter som Clostridia­les og Faecalibac­terium. Pasienter med flere av disse «gode» bakteriene viste seg å ha flere kreftdrepe­nde immuncelle­r i svulstene sine.

Begge studienes resultater er svært lovende. Hypotesen går ut på at man ved å oppretthol­de et sunt mikrobiom kan lykkes bedre i å få immunterap­ien til å krympe svulster.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway