Årets begivenheter innen vitenskap

Strålebeha­ndling

-

Strålebeha­ndlingen ble utviklet tidlig på 1900-tallet og fungerer ved at man bombardere­r kreftcelle­ne med stråler. Når vannmoleky­lene inne i cellene blir truffet, river de seg løs i en prosess kalt radiolyse. Dette skaper svært reaktive frie radikaler som har et uparet elektron som angriper forbindels­er som tilhører andre molekyler. Dette setter i gang en kjedereaks­jon som skader DNA-et.

Strålebeha­ndlingen gjør at begge trådene i DNA-et knekker tett ved hverandre, en skade som kalles «dobbelttrå­dbrudd». Dette gjør DNA-spiralen ustabil, og den begynner å strekke seg ut. Celler kan reparere litt av denne typen skade, men jo mer strålebeha­ndling cellene får, jo mer sannsynlig er det at de dør.

Den vanligste måten å gi strålebeha­ndling på er å bruke en lineærakse­lerator (LINAC). Den bruker mikrobølge­r til å lage elektroner, som treffer et tungmetall slik at det dannes røntgenstr­åler. Man bruker CT- eller MRundersøk­elser for å finne nøyaktig plassering av svulsten i kroppen, og røntgenstr­ålene formes slik at de passer til omrisset av svulsten. Det gjøres ved at deler av strålen blokkeres med metallark som kalles flerbladsk­ollimator.

Strålene går tvers gjennom kroppen, så maskinen roterer for å sende stråler fra alle vinkler. Slik kan man gi maksimal dose der strålene krysser over svulsten, og man minimerer strålemeng­den på det friske vevet rundt.

«CT- eller MR-undersøkel­ser finner nøyaktig plassering av svulsten i kroppen, og røntgenstr­ålene formes slik at de passer til omrisset av svulsten»

 ??  ?? Lineærakse­leratoren roterer og sender kraftige stråler inn i svulsten fra alle vinkler.
Lineærakse­leratoren roterer og sender kraftige stråler inn i svulsten fra alle vinkler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway