Årets begivenheter innen vitenskap

SMULT FARVANN ELLER STORMFULLT HAV?

En oppregning av fordeler og ulemper ved flytende byer.

-

vil stivheten til en slik mengde stål gjøre skipet et skremmende sårbart. Det vil rives i stykker av v bølger som treffer det fra ulike retninger.

Når byggingen er unnagjort, er den neste store tore utfordring­en å sikre at den flytende byen utrustes til å bli helt selvberget ute på åpent hav. Hvis konstruksj­onen holder seg nær land, blir r det enklere å skaffe forsyninge­r. Men hvis man an beveger seg ut på åpent hav, vil alle ressurser måtte hentes fra havet. Man kan eventuelt importere varer og tjenester fra andre land.

På det mest grunnlegge­nde nivået trenger mennesker mat, vann og husly for å overleve. En gjennomsni­ttsperson trenger omtrent tre liter er vann, og selv om disse samfunnene vil være omgitt av vann, er havvannet for salt til at vi kan drikke det – det kan rett og slett være dødelig. . Disse flytende samfunnene må ha desalineri­ngsanlegg om bord, altså anlegg som om fjerner saltet ved hjelp av elektrodia­lyse, destillasj­on eller metoder for reversert osmose. se.

Selv om vi kanskje ikke kan utnytte havvann nn direkte, vil vi ved hjelp av genteknolo­gi kunne e utvikle planter som tåler saltvann. Vi kan også så utnytte de store havområden­e til å anlegge fiske- og rekefarmer på åpent hav, eller vi kan n dyrke enorme åkre med spiselige alger.

Den neste store utfordring­en som må overvinnes, er å generere elektrisit­et til boligene og virksomhet­ene i den flytende byen. Alle prosjekter som innebærer å koble seg fra kraftressu­rsene på land, må finne andre energikild­er. Ocean Thermal Energy Conversion ion er for tiden dominerend­e innenfor det å forsyne yne havbosetni­nger med energi. Prosessen går utt på å utnytte de naturlige temperatur­forskjelle­nee i havet til å generere kraft, og dermed sikre en bærekrafti­g energiress­urs.

Helt foran i teten i den grensespre­ngende ferden mot koloniseri­ng av havene er den ideelle elle organisasj­onen The Seasteadin­g Institute. Denne organisasj­onen tar sikte på å ferdigstil­le lle et komplett flytende samfunn i 2020. De foreslåtte planene bygger på en rekke hule, flytende plattforme­r, forsterket med betong. De blir bygget i kvadrater på 50 x 50 meter i tilleggg til femkanter som kobles til hverandre og dannerer et nettverk av forgrening­er. Med slik utforming kan den flytende byen raskt evakueres ved att de ulike elementene kobles fra hverandre. Da kan an befolkning­en forflytte seg bort fra kursen til en orkan eller unnslippe farlige værforhold. Dette te vil også gi beboerne en større autonomi over sitt eget nabolag, der deres boenhet også er deres s stemme. Utilfredse innbyggere kan flytte enheten sin til et annet havsamfunn hvis de tror det gir forbedret livskvalit­et.

Med denne ambisiøse ideen er planen å bygge gge en hel by med disse sammenlenk­bare modulplatt­formene. Det vil bli helsestasj­oner, r,

rekreasjon­sområder, skoler, hoteller og kjøpesentr­e. Prosjektet støttes av Paypalgrun­nlegger og milliardær Peter Thiel, en mann som er fast bestemt på å virkeliggj­øre denne drømmen.

Heller enn å sette kursen ut på åpent hav er det første målet å holde seg forankret ved et vertsland, slik at man kan dra nytte av allerede etablerte ressurser. Det er allerede tatt store skritt i denne retningen.

I fjor ble det undertegne­t en avtale mellom regjeringe­n i Fransk Polynesia og Seasteadin­g Institute som forpliktet begge parter til å enes om et samarbeid der de skal skape en «havsone». Thiel har beskrevet prosjektet som et sjansespil­l, men et spill det er verdt å satse på. I en artikkel skrev han blant annet at «mellom cyberromme­t og verdensrom­met ligger muligheten for å kolonisere havene».

Institutte­ts første mål er å fullføre det første konseptet. Det skal bestå av 11 moduler, hver av dem med treetasjes bygninger som skal romme boliger, underholdn­ing og kontorloka­ler for 250–300 faste beboere, i tillegg til 50 hotellseng­er. Den flytende byen vil fungere som et kjempelabo­ratorium der man forsker på bærekraft og tester ut kollaboras­jonsteknol­ogi.

Nyskapende virksomhet­er som ivrer etter å skape luksusboli­ger som en løsning for klimaflykt­ninger, er også nytenkende innenfor feltet «seasteadin­g». Freedom Ship er tenkt å bli Jordas største skip og vil utrustes med azimut- propeller for å manøvrere denne havgående kolossen. Det skal til og med ha en flyplass for privatfly. Beboerne kan farte verden rundt med regelmessi­ge stopp i ulike havner, slik at de kan utforske nye steder.

I motsatt ende av spekteret finnes det mindre prosjekter som popper opp over hele verden. I disse prosjekten­e prøver man å gjøre flytende boliger tilgjengel­ige for alle. En av disse er Waterstudi­o, et nederlands­kbasert selskap som allerede holder til under vann. I Nederland har et økende antall mennesker bosatt seg på vannet, i husbåter, der de er sikret mot flom, men i så små farkoster vil selv den minste turbulens være merkbar. En vanlig husbåt er sjanseløs ute på åpent hav, men det nederlands­ke selskapet har brakt husbåten inn i det 21. århundret. Grunnlegge­r Koen Olthuis har designet flytende toetasjes boliger.

Enheten har én etasje under vann, noe som løser problemene med balanse og vektfordel­ing, ettersom tyngdepunk­tet er flyttet nedover. Dessuten trenger man ikke å stikke pilarer dypt ned i de nederlands­ke våtmarkene, noe som gjør det billigere å bygge en husbåt enn å oppføre en bolig på land.

Olthuis utvikler sin første by i nærheten av Haag, på vestkysten, der det utvikles både sosialboli­ger, flytende øyer og leilighets­bygg. Denne pioneren tror at en bærekrafti­g framtid finnes rett utenfor kysten. Vil vi få prefabrikk­erte boliger på standardpl­attformer som fraktes ut til stadig voksende byer i framtiden?

Vi kan ikke forutsi nøyaktig hvordan mennesker vil bygge på havet, men utfordring­ene knyttet til befolkning­sveksten og det stigende havnivået vil presse vår oppfinnsom­het og ingeniørku­nst til yttergrens­en. Drømmen om å bo i et flytende, utopisk paradis kan være rett rundt hjørnet, så len deg tilbake og nyt ferden når menneskehe­ten seiler mot utviklinge­n av nye, flytende bystater.

Et ambisiøst prosjekt i Fransk Polynesia støttes av Paypal-gründer Peter Thiel. «mellom cyberromme­t

og verdensrom­met ligger muligheten for å

kolonisere havene»

 ??  ?? Frihet og mobilitet Flytende byer på åpent hav vil bli fri, geografisk og politisk sett. De kan forflytte seg bort fra orkaner, frakte med seg forsyninge­r av fisk, reise til gunstigere værforhold og andre geografisk­e omgivelser.Livskvalit­etPrisenLo­v og ordenEn løsning på stigende havnivå Med stigende hav og en voksende befolkning blir det mindre landareale­r til oss. Uten steder å legge nye bosetninge­r vil man de neste tiårene få et økende antall klimaflykt­ninger. Flytende byer kunne gi dem nye hjem.Bærekrafti­g framtid De flytende bykonsepte­ne utvikles for å være renere og grønnere enn de landbasert­e byene vi har i dag. Flere av dem er tenkt å utnytte havet som en uendelig kraftkilde som ikke skader miljøet på noen måte. Å leve på havet, i en miljøvennl­ig mikronasjo­n, gir en betydelig økning i livskvalit­et, og det vil dessuten gi tettere sosiale bånd og en kraftig reduksjon av forurensni­ng og trengsel.Lett å bygge nytt Dagens byer er fulle av restriksjo­ner knyttet til deres eksisteren­de infrastruk­tur, men ved å kunne flytte ut på havet får vi også muligheten til å tenke nytt på land. Elektriske ledninger, rørsysteme­r og gamle, ineffektiv­e bygninger kan gis ny form.Bevaring av havene Vi vet ikke virkningen store flytende byer vil ha på havene. Men vi vet at selv mindre konstruksj­oner i havet kan ødelegge marint liv, så sjansen er stor for at flytende industriel­le strukturer også kan skade livet i havet.Forsyninge­r Det vil være en utfordring å levere forsyninge­r til en øy som flyter omkring ute i havet, og det krever grundig forarbeid og forskning for å sikre at menneskene om bord ikke etterlates uten mat og drikkevann. Å konstruere en hypermoder­ne sjøfarende by vil bli svært kostbart. Startkostn­adene er eksepsjone­lle og kan hindre gjennomfør­ing, ettersom investorer gjerne skyr prosjekter med en så høy finansiell terskel.Struktur og stabilitet Det er mange ting å tenke på når man skal bygge fleksible strukturer, og det krever betydelig innovasjon å konstruere solide strukturer som ikke vil brekkes av havets bevegelser. Å bygge på denne måten får konsekvens­er. Ute på åpent hav vil samfunnene være uregulerte, og lovgivning og håndhevels­en av nye lover må etableres for å sikre trygghet i disse samfunnene.
Frihet og mobilitet Flytende byer på åpent hav vil bli fri, geografisk og politisk sett. De kan forflytte seg bort fra orkaner, frakte med seg forsyninge­r av fisk, reise til gunstigere værforhold og andre geografisk­e omgivelser.Livskvalit­etPrisenLo­v og ordenEn løsning på stigende havnivå Med stigende hav og en voksende befolkning blir det mindre landareale­r til oss. Uten steder å legge nye bosetninge­r vil man de neste tiårene få et økende antall klimaflykt­ninger. Flytende byer kunne gi dem nye hjem.Bærekrafti­g framtid De flytende bykonsepte­ne utvikles for å være renere og grønnere enn de landbasert­e byene vi har i dag. Flere av dem er tenkt å utnytte havet som en uendelig kraftkilde som ikke skader miljøet på noen måte. Å leve på havet, i en miljøvennl­ig mikronasjo­n, gir en betydelig økning i livskvalit­et, og det vil dessuten gi tettere sosiale bånd og en kraftig reduksjon av forurensni­ng og trengsel.Lett å bygge nytt Dagens byer er fulle av restriksjo­ner knyttet til deres eksisteren­de infrastruk­tur, men ved å kunne flytte ut på havet får vi også muligheten til å tenke nytt på land. Elektriske ledninger, rørsysteme­r og gamle, ineffektiv­e bygninger kan gis ny form.Bevaring av havene Vi vet ikke virkningen store flytende byer vil ha på havene. Men vi vet at selv mindre konstruksj­oner i havet kan ødelegge marint liv, så sjansen er stor for at flytende industriel­le strukturer også kan skade livet i havet.Forsyninge­r Det vil være en utfordring å levere forsyninge­r til en øy som flyter omkring ute i havet, og det krever grundig forarbeid og forskning for å sikre at menneskene om bord ikke etterlates uten mat og drikkevann. Å konstruere en hypermoder­ne sjøfarende by vil bli svært kostbart. Startkostn­adene er eksepsjone­lle og kan hindre gjennomfør­ing, ettersom investorer gjerne skyr prosjekter med en så høy finansiell terskel.Struktur og stabilitet Det er mange ting å tenke på når man skal bygge fleksible strukturer, og det krever betydelig innovasjon å konstruere solide strukturer som ikke vil brekkes av havets bevegelser. Å bygge på denne måten får konsekvens­er. Ute på åpent hav vil samfunnene være uregulerte, og lovgivning og håndhevels­en av nye lover må etableres for å sikre trygghet i disse samfunnene.
 ??  ?? Yachtøya Utopia Den ser kanskje ut som hovedkvart­eret til en Bond-skurk, men individuel­le, sjøfarende enheter som Utopiakons­eptet kan være et utgangspun­kt for etablering­en av større byer.Framdrift Nederst på hvert bein sitter det en azimut (en type propell som kan roteres i alle vinkler), noe som gjør Utopia svært manøvrerba­r.
Yachtøya Utopia Den ser kanskje ut som hovedkvart­eret til en Bond-skurk, men individuel­le, sjøfarende enheter som Utopiakons­eptet kan være et utgangspun­kt for etablering­en av større byer.Framdrift Nederst på hvert bein sitter det en azimut (en type propell som kan roteres i alle vinkler), noe som gjør Utopia svært manøvrerba­r.
 ??  ?? Beskyttels­e mot væretStørr­e plattforme­r bygges som le for å blokkere mot de kraftigste vindene, slik at de ikke treffer de mindre plattforme­ne.Fleksibelt moduldesig­nDen fleksible tankegange­n bak sammenlenk­bare plattforme­r gjør at samfunnet kan følge vannets bølgebeveg­elser.
Beskyttels­e mot væretStørr­e plattforme­r bygges som le for å blokkere mot de kraftigste vindene, slik at de ikke treffer de mindre plattforme­ne.Fleksibelt moduldesig­nDen fleksible tankegange­n bak sammenlenk­bare plattforme­r gjør at samfunnet kan følge vannets bølgebeveg­elser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway